Gemeenteraad 12 december 2017

Op 8 december 2017, over deze onderwerpen: Gemeenteraad, Mobiliteit

Komende dinsdag 12 december is het de laatste gemeenteraad van 2017. Op de agenda staan 32 punten. Traditiegetrouw dienen de budgetwijzigingen van 2017 en de budgetten voor 2018 besproken te worden voor zowel de gemeente, als het AGB. Verder zijn er samenwerkingsovereenkomsten geagendeerd met de Kinderboerderij en met Regionaal Landschap Schelde-Durme. Onze fractie heeft 1 extra agendapunt laten toevoegen over de vervoersregio waartoe Bornem zou gaan behoren:

Vervoersregio Waasland / Mechelen

We hebben de voorbije jaren vastgesteld dat De Lijn vanuit haar provinciale structuren er niet in slaagt om provinciegrens overschrijdend vervoer te organiseren. Doordat het busnetwerk Bornem niet naar behoren functioneert, blijven pendelaars zich met de wagen verplaatsen. Met als gevolg steeds langere files op onze hoofdwegen.

Het mobiliteitsbeleid in de Vlaamse steden en gemeenten zal dankzij het nieuwe concept ‘Basisbereikbaarheid’ vanaf volgend jaar op een totaal andere manier georganiseerd worden. Hierdoor zullen de lokale besturen kunnen meebeslissen over het aanbod van De Lijn op hun grondgebied om vervoer op maat te organiseren. Het is daarbij belangrijk dat die vervoersregio’s goed aansluiten bij de socio-economische werkelijkheid. De Schelde mag daarbij geen barrière zijn.

Doordat Bornem deel uitmaakt van een van de drie pilootprojecten Mechelen (samen met Aalst en Westhoek) hebben we een voorsprong op de rest van Vlaanderen. De ambitie is dat we als eerste een efficiënt vervoersnetwerk kunnen realiseren met een betere en betaalbare dienstverlening. Door nu te veranderen van vervoersregio verliezen we twee jaar aangezien de andere vervoersregio’s pas eind 2018 van start gaan.

Op basis van socio-economisch onderzoek (rapport prof. Blondel – UCL) sluit Bornem zowel aan bij de regio Mechelen als het Waasland. Onze fractie is van oordeel dat Bornem eveneens moet participeren in de vervoersregio Waasland. Als blijkt dat onze vervoersstromen beter aansluiten bij het Waasland, kunnen we na het proefproject nog steeds veranderen van vervoersregio. Op die manier hebben we de beste garanties om vraaggestuurd vervoer te organiseren dat beantwoordt aan de verplaatsingsbehoeften van de 21ste eeuw.

 

Meer details over ons agendapunt vindt u in de zijbalk rechts, evenals de agenda van de gemeenteraad. Afspraak dinsdag om 20u in het Landhuis!  Voorafgaand aan de gemeenteraad is het Raad van Bestuur van het AGB om 19u45!

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is