Gemeenteraad 12 september 2017

Op 8 september 2017, over deze onderwerpen: Gemeenteraad, Veiligheid, verkeersveiligheid

Zomerreces voorbij, maar onze fractie heeft niet stilgezeten de afgelopen maanden. Op de agenda van de gemeenteraad van 12 september staan 18 agendapunten, waaronder 4 van onze gemeenteraadsfractie. Zo dient de jaarrekening van de gemeente van 2016 goedgekeurd te worden. Daarnaast wordt de voorlopige vaststelling van het Ruimtelijk Uitvoeringsplan Boomstraat (met het “Dorpshart”) voorgelegd. En voor de ondersteuning van het beheer en onderhoud van de gemeentelijke regen- en rioolwaterinfrastructuur wordt via een openbare procedure een partner gezocht. Meer informatie over onze 4 agendapunten:

Fietsoversteekplaats Puursesteenweg

Op zondag 20 augustus 2017 werd een dame die met haar fiets de Puursesteenweg wou oversteken aangereden door een wagen die in de richting van Bornem reed. Het ongeval gebeurde op de fietsoversteekplaats van de fietsostrade van Puurs naar Bornem.

Al jarenlang vragen omwonenden en de oppositie maatregelen om deze gevaarlijke fietsoversteek veiliger te maken. Op de gemeenteraad van april 2016 stelde onze fractie voor om een LED-bord met de mededeling ‘Opgepast fietsers’ te plaatsen voor de fietsoversteek. Hoewel het gemeentebestuur dit een goed voorstel vond, werd er nog steeds geen werk gemaakt om dit te plaatsen.

Onze fractie wil weten waarom het LED-bord nog altijd niet geïnstalleerd is en hoeveel meldingen er al geweest zijn over de fietsoversteekplaats. Daarnaast dringen we op maatregelen aan op de korte termijn en ijveren we voor een fietstunnel op langere termijn.

Maak werk van burgervriendelijke software!

Op 2 september was het inschrijfdag bij de Academie voor muziek, woord en dans. Veel ouders stonden dan ook klaar om hun kinderen in te schrijven voor een nieuw jaar dans, muziek of woord. Helaas werd die dag een grote teleurstelling voor veel ouders. De reden: de administratie kon de toeloop niet aan en online inschrijven biedt de Academie niet aan. Het was trouwens niet de eerste keer, want ook vorig jaar waren er al problemen.

Bornem en geschikte software, het is een moeilijk huwelijk. Zo kiest het OCMW voor I-school dat ervoor zorgt dat de voorrangsregels voor Bornemse broers en zussen geschrapt werden omdat het systeem het onderscheid niet kan maken. Zo is er nog altijd geen online boekingssysteem voor de verhuur van zalen en gemeenschapshuizen omdat dit volgens de bevoegde schepen te moeilijk zou zijn, terwijl dit in andere gemeenten blijkbaar geen probleem is. En tenslotte wordt er niet geïnvesteerd in een online inschrijvingssysteem voor de Academie omdat die volgens de medewerkers te duur zou zijn. Voor een gemeente die miljoenen pompt in een nieuw Cultuurcentrum zou een bescheiden investering van 40.000 euro voor een systeem dat meerdere jaren meegaat slechts een kleine zaak moeten zijn.

Helaas moeten we opnieuw vaststellen dat de Bornemse meerderheid de voorkeur geeft aan haar prestigeprojecten, liever dan te investeren in doelgerichte ondersteuning van haar inwoners. N-VA Bornem roept de meerderheid dan ook op dringend te investeren in een doordacht digitaal beleid waarbij de Bornemnaar centraal staat en niet langer excuses zoekt waarom dit niet kan.

Gemeente Bornem als bemiddelaar

De voorbije weken vernamen we weer dat verschillende Bornemnaars schade aan hun woning opliepen door grote bouwwerken in hun buurt. Communicatie tussen de betrokken bewoners en de aannemer verloopt hierbij niet altijd even vlot en dan wordt er naar de gemeente gekeken. Met een aantal grote projecten, zoals het Mannnewiel, in het vooruitzicht, houden dan ook verschillende buurtbewoners hun hart vast.

Voor ons eindigt de taak van de gemeente niet bij het afleveren van een vergunning. Actieve opvolging van zo’n dossiers is belangrijk. Welke maatregelen voorziet de gemeente Bornem om bij soortgelijke problemen snel een bemiddelende rol te spelen? We vragen dan ook dat de gemeente Bornem met de vele geplande werken voor de boeg kort op de bal speelt, de werven nauw opvolgt en, waar nodig, de buurtbewoners zoveel mogelijk bijstaat bij eventuele problemen.

Woon jij in een jachtgebied?

Jagers staan mee in voor een correct wildbeheer. Daar is niks op tegen. Maar recentelijk kwam aan het licht dat privétuinen, maar zelfs kerkhoven en scholen als jachtgebied ingekleurd staan. Uit ons onderzoek blijkt dat dit ook het geval is in Bornem! Zo zien we op de Geopunt-kaart dat o.a. de vrije basisschool De Appelboom in Branst is ingekleurd als jachtgebied, net zoals de sportterreinen van KVK Hingene en FC Mariekerke of woonwijken zoals Mansbroekveld en delen van Wintam centrum. Ook de industriezone Woestijnstraat wordt meegerekend. Zelfs het hele centrum van Eikevliet is ingekleurd als jachtgebied!

Dat deze terreinen, gebouwen en dorpscentra zo maar kunnen meegerekend worden als jachtgebied, kan voor N-VA Bornem niet. Denk maar aan een aantal incidenten die de afgelopen jaren in Bornem hebben plaatsgevonden in de buurt van woonwijken. Om je te laten uitkleuren uit zo’n jachtgebied, moet je als eigenaar ‘enkel’ een eigendomsbewijs indienen bij de betrokken arrondissementscommissaris. Maar deze procedure is niet voor elke Bornemnaar even eenvoudig. Bovendien is niet iedereen op de hoogte dat hun eigendom als jachtgebied beschouwd wordt.

Daarom vraagt N-VA Bornem dat de gemeente Bornem haar inwoners helpt bij een aanvraag tot uitkleuring. Zo willen we concreet dat de gemeente via een “samen-aanvraag” optreedt om alle percelen van het publiek domein, maar ook van aanvragende Bornemnaars te laten uitkleuren.

 

Meer details over onze agendapunten vindt u in de zijbalk rechts. Afspraak dinsdag om 20u in het Landhuis! Hou er rekening mee dat voor de gemeenteraad het AGB plaatsvindt om 19u15 waardoor de raadszaal niet direct toegankelijk is.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is