Gemeenteraad 13 juni 2017

Op 9 juni 2017, over deze onderwerpen: Bestuur, Gemeenteraad, Sport, Veiligheid

Laatste gemeenteraad voor het zomerreces, maar daarom niet minder belangrijk! Op de agenda van de gemeenteraad van 13 juni staan maar liefst 23 agendapunten. Zo dient de PPS-overeenkomst tussen de gemeente Bornem en de THV Sint-Bernardus te worden goedgekeurd zodat de renovatiewerken aan de abdij eindelijk kunnen beginnen. Daarnaast past de gemeente Bornem de belasting op de afgifte van de administratieve stukken (identiteitskaarten) aan. Zoals in vele Bornemse dossiers, blijkt dat de aanbesteding voor de heraanleg van het kruispunt Lodderstraat-Puursesteenweg-Klein Mechelen te laag geraamd waardoor de aanbesteding opnieuw dient te gebeuren. Het zoveelste dossier waar de Bornemse meerderheid de financiële bal verkeerd slaat! Onze N-VA-fractie heeft deze maand ook 3 agendapunten laten toevoegen, waaronder de fusieperikelen binnen Klein-Brabant:

European Disability Card

Deze Europese handicapkaart is voor personen met een handicap een bewijsstuk om aan te tonen dat ze in België erkend zijn als persoon met een handicap. Hiermee komen ze in alle deelnemende landen in aanmerking voor specifieke toegangstarieven of andere voordelen. Vandaag is het gebruik van de kaart binnen sport-, cultuur- en vrijetijdsbesteding reeds mogelijk, het gebruik ervan binnen andere beleidsdomeinen zal snel volgen. Momenteel zijn er acht landen die deelnemen aan dit Europees project: Slovenië, Malta, Cyprus, Finland, Italië, Estland, Roemenië en België.

Personen met een beperking ondervinden in het dagelijks leven heel wat hinder, niet alleen van hun beperking zelf, maar ook deelnemen aan het sociale leven, sport, cultuur en andere vrijetijdsbesteding zijn geen evidentie. Wanneer het gaat om een beperking die niet meteen zichtbaar is, geeft dit ook vaak aanleiding tot discussie, waar deze zou kunnen worden vermeden.

N-VA Bornem wil hiermee ook een oproep doen naar nieuwe privé-initiatieven om het gebruik van de kaart te integreren in het organiseren van hun evenementen. Aan het gemeentebestuur van Bornem vragen we om zich aan te sluiten en partner te worden van het project. Meer informatie is te vinden op http://handicap.belgium.be/nl/mijn-rechten/european-disability-card.htm

 

Renovatiewerken dakconstructie voor toeschouwers K.V.K. Hingene

Een constructie om de toeschouwers te laten schuilen, die in het verleden op het dak van de voetbalkantine van K.V.K. Hingene werd bevestigd, zorgt voor waterschade. In het kader van efficiënt budgetbeheer, is het niet nodig om de dakconstructie volledig af te breken, aangezien de bestaande structuur nog goed is. N-VA Bornem is van mening dat sportclubs en verenigingen de nodige ondersteuning moeten krijgen voor de uitoefening van hun favoriete sport of vrijetijdsbesteding. Een veilige en degelijke infrastructuur zijn daar een belangrijk onderdeel van.

Wat is het resultaat van het overleg met K.V.K. Hingene en het gemeentebestuur? Zijn er nog sportclubs waar een dossier voor uitvoeringswerken voor infrastructuur lopende zijn?

 

Fusieperikelen Klein-Brabant

Met het nieuws over de fusie tussen de buurgemeenten Sint-Amands en Puurs, hebben we ondertussen in de pers tal van verklaringen mogen lezen over de al dan niet betrokkenheid van Bornem in dit hele verhaal. Deze verklaringen, die over de gemeentegrenzen heen gegooid worden, illustreren nogmaals waarom de Vlaming zijn buik vol heeft van de politiek. Met akkoorden in achterkamertjes, tegenstrijdige uitlatingen en over-en-weer vliegende beschuldigingen zijn we helaas weer helemaal terug in de oude politieke cultuur van weleer.

Voor N-VA Bornem verdienen de Bornemnaars beter en moeten zij de kans krijgen om zelf hun mening te vormen op basis van objectieve gegevens en niet via voorgekauwde verklaringen en flashy websites. Met de vele gemeentelijke uitdagingen van de toekomst is een schaalvergroting op termijn onvermijdelijk. Transparantie voor en betrokkenheid van de Bornemnaars moeten volgens ons hierbij op de eerste plaats komen.

  • Is het Bornemse gemeentebestuur betrokken bij de fusiegesprekken tussen Sint-Amands en Puurs en welke houding heeft zij daarin aangenomen?
  • Is het Bornemse gemeentebestuur bereid om in alle openheid rond de tafel te gaan zitten met Sint-Amands en Puurs met het oog op een eventuele fusie van de 3 Klein-Brabantse gemeenten en zo de Bornemnaars te allen tijde objectief op de hoogte te houden? Als ondersteuning roepen wij dan ook alle Bornemse politieke partijen op hun standpunt hierover bekend te maken.

 

Meer details over onze agendapunten vindt u in de zijbalk rechts. Afspraak dinsdag om 20u in het Landhuis!

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is