Absolute meerderheid CD&V Bornem is niet meer

Op 19 december 2011

Er is de voorbije dagen heel wat inkt gevloeid over de ‘historische’ gemeenteraad waarbij CD&V haar absolute meerderheid verloor na maar liefst 41 jaar heerschappij. Schepenen, burgemeester en ambtenaren reageerden ontgoocheld op de eendrachtige afkeuring door oppositie en onafhankelijken voor de uitbreidingsplannen van het cultuurcentrum Ter Dilft. Ook de geplande ruiterhal op Luipegem werd weggestemd omdat de oppositiepartijen dit project niet realistisch en vooral te duur vonden in tijden van de financiële schuldencrisis.

N-VA Bornem erkent dat het cultuurcentrum Ter Dilft een begrip is in Vlaanderen. De recordverkoop abonnementen dit seizoen bewijst dat de Bornemnaar het grote en sterke culturele aanbod - dat er staat dankzij gedreven ambtenaren - in zijn gemeente waardeert.

Vlaams minister van binnenlands bestuur Bourgeois verzocht de lokale besturen 1 jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen om geen beslissingen te nemen die het financieel evenwicht in de toekomst in het gedrag zou brengen. Mochten bovengenoemde projecten in hun huidige vorm zijn goedgekeurd dan zou dit de volgende bestuursploeg danig beperken in hun beleidsmogelijkheden en bovendien zou dit leiden tot belastingverhoging in tijden dat gemeente en burger het gelag zullen mogen betalen voor de federale tekorten.

Dit verhaal kan een goede afloop kennen!

Door de politieke impasse die ontstaan is, dreigen we voorbij te gaan aan de essentie van het verhaal. De culturele centra die zich sinds de jaren zestig in snel tempo over Vlaanderen hebben verspreid zijn vandaag vaak gedateerd en voldoen niet meer aan de huidige moderne noden om hun opdracht te vervullen. Wij zijn voorstander van een uitbreiding en herwaardering van het cultuurcentrum en de BIB op voorwaarde dat de belastingbetaler in Bornem hier niet de dupe van wordt. Voor een project van dergelijke omvang betrekt men best zoveel mogelijk partners, ook de oppositie. De gebruikers, de verenigingen en de ambtenaren moeten in dit verhaal op de eerste rij zitten en volwaardig betrokken worden. Luisteren is niet voldoende, er moet rekening gehouden worden met hun aanbevelingen en noden. Tenslotte moet de overheid altijd omzichtig omspringen met het geld van de burger, niet alleen in tijden van de huidige financieel schuldencrisis, maar ALTIJD!

Ivo Van Aken

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is