N-VA Bornem

U bent hier

CD&V sluit coalitie met Groen in Bornem

Op 26 oktober 2012

Voor het eerst in veertig jaar moest CD&V op zoek naar een coalitiepartner. Na 10 dagen overleggen en onderhandelen is de kogel door de kerk. Hoewel De boeck vorige week nog te kennen gaf de voorkeur te geven aan een ruime meerderheid, kiest hij nu voor een coalitie met Groen, een kleinere partij die op 14 oktober 2 zetels binnenhaalde. Daarmee komt het totaal aantal zetels van de coalitie op een nipte meerderheid van 15 van de 27.

‘Dat we niet voor Vlaams Belang en B!Democratisch kozen is evident. We hebben de afgelopen weken daarom alleen rond de tafel gezeten met SP.A, N-VA, Beter Bornem en Groen’, legt De boeck uit. ‘Met Groen hebben we inderdaad slechts een nipte meerderheid, maar we hebben gekozen voor een goede ploeg met veel gemeenschappelijke punten in het partijprogramma. In Groen vonden we daarin een valabele bestuurspartner. We willen de komende jaren samen streven naar onder andere betaalbaar wonen en een groen en onderhouden Bornem’.

Groen krijgt één mandaat in het schepencollege, die zetel wordt ingenomen door lijsttrekker Tom Van Bel. Daarnaast zal de partij ook vertegenwoordigd zijn in verschillende bestuursorganen. CD&V duidt naast burgemeester De boeck ook nog de overige 5 schepenen en de OCMW-voorzitter aan, maar het is nog niet bekend naar wie die ambten zullen gaan.

Groen-voorzitster Nicole Van Praet is trots dat haar partij een overeenkomst kon sluiten met CD&V. ‘We zullen in alle beleidsdomeinen onze eigen groene klemtonen leggen. Daarnaast wil ik van Bornem ook een vrouwvriendelijke politieke gemeente maken door meer vrouwen in bestuursposities te zetten’.

KMO-zone

Kristof Joos die de N-VA-lijst trok is teleurgesteld. ‘Wij hadden oorspronkelijk gedacht dat CD&V voor ons zou kiezen. Jammer genoeg is er na ons eerste gesprek vorige week geen vervolg meer gekomen’, reageert Joos. ‘Bij deze coalitie rijst natuurlijk de vraag wat Groen zal doen met het dossier van de KMO-zone in Hingene. Tom Van Bel was er fel tegen, maar de CD&V-meerderheid keurde het dossier tijdens de vorige legislatuur goed’.

Daarop hadden beide partijen nog geen duidelijk antwoord klaar. ‘Als je met twee partijen samenwerkt, moet je sowieso keuzes maken. Wij gaan het nooit leuk vinden om ergens een KMO-zone te zien, maar als ze er toch komt, willen we ervoor zorgen dat er rekening wordt gehouden met onze energiezuinige eisen’, klinkt het bij Groen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is