Milieuvergunningsaanvraag Bioterra

Op 27 november 2014

Tot 3 december loopt bij de gemeente Bornem een milieuvergunningsaanvraag Klasse 1 van de firma Bioterra NV. Deze firma, gelegen op het Zuidelijk Eiland aan de Oude Sluisweg, verwerkt en reinigt vervuilde gronden die per schip en vrachtwagen worden aangevoerd. Met hun aanvraag vraagt het bedrijf een uitbreiding van hun bestaande vergunning, zodat ze ook vervuilde asbesthoudende gronden kunnen verwerken (tot 50.000 ton per jaar).

Vanwege de impact van deze milieuvergunningsaanvraag op de Bornemse gemeenschap, heeft N-VA Bornem dan ook ruim de tijd genomen om dit gevoelige dossier grondig te bekijken en te analyseren. Voor N-VA Bornem horen reinigingscentra voor vervuilde asbesthoudende gronden thuis op daarvoor speciaal ontworpen industriezones, ver van woonkernen. In het specifieke geval van Bioterra NV ligt de site omgeven door de woonkernen van Wintam, Eikevliet, Ruisbroek en Niel. Dat er in de plannen regelmatig verwezen wordt naar hun site in Opglabbeek is volgens ons ten onrechte omdat de situatie daar volledig verschillend is. De verwerkte hoeveelheid vervuilde gronden ligt daar een stuk lager, maar vooral de afstand tot de woonkernen in Opglabbeek is veel groter dan in Bornem.

Tijdens de gemeenteraad van 18 november heeft onze gemeenteraadsfractie haar bezorgdheid al geuit in dit dossier en ze zal dit blijven doen. De leefbaarheid van onze gemeente moet voor alle Bornemnaars gevrijwaard blijven. Industriële activiteiten hebben hun plaats binnen Bornem, maar de milieuvergunningsaanvraag tot verwerking van asbesthoudende gronden op het Zuidelijke Eiland door Bioterra is voor N-VA Bornem een stap te ver. Ondanks het feit dat de beslissing van het gemeentebestuur enkel een adviserend karakter heeft, wil N-VA Bornem dat het College van Burgemeester en Schepenen een duidelijk negatief advies geeft aan de Bestendige Deputatie van de provincie Antwerpen.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is