PERSMEDEDELING N-VA Bornem: Meerderheid rijdt zich vast in de Woestijnstraat

Op 29 juni 2015

Deze middag meldde het Bornemse College van burgemeester en schepenen dat ze de procedure tot oprichting RUP KMO-zone Woestijnstraat stopzet. Dit dossier, waarin al veel bochten genomen zijn, zadelt de Bornemnaar met de zoveelste kostelijke factuur op. N-VA Bornem is tevreden dat dit dossier Woestijnstraat wordt stopgezet, maar doet een oproep om werk te maken van ruimte voor Bornemse ondernemers. Ze herhaalt dat ze nooit voorstander geweest is van de ontwikkeling van deze KMO-zone Woestijnstraat. N-VA Bornem heeft steeds geijverd om een nieuwe KMO-zone te laten aansluiten bij de bestaande KMO-zone aan de Puursesteenweg.

Rammelend dossier

Het dossier RUP KMO-zone Woestijnstraat hangt al sinds de start met haken en ogen aan elkaar. Belangrijke bepalende factoren werden geregeld doelbewust uit de besprekingen gehaald. Zo werd er met het Beekje gejongleerd dat het een lieve lust was, maar de grote impact van deze waterloop was op voorhand te voorspellen. Bovendien waren de beloftes over de bufferzone ruim onvoldoende. Met een bouwhoogte van meer dan 5 verdiepingen hoog wist je op voorhand dat de te ontwikkelen bufferzone onvoldoende bescherming zou bieden voor de Hingense woonkern.

Geen voeling met de Hingenaars

De verwijzing van het College naar de vele bezwaarschriften toont nogmaals dat de huidige meerderheid amper weet wat er al veel langer leeft bij de Hingenaars. Je kon de afgelopen jaren niet in Hingene of Wintam rondlopen zonder de vele affiches tegen de KMO-zone op te merken. De verrottingsstrategie die CD&V-Groen sinds oktober 2012 hanteerde, in de hoop dat elk protest op termijn wel zou verdwijnen, is als een boemerang in hun gezicht terug gekomen. Ook Groen! Bornem dat, in ruil voor een schepenpost, haar kar keerde en plots voor de KMO-zone Woestijnstraat was, heeft in dit dossier al meer gedraaid dan een kerkhaan op een winderige dag. Het is beschamend om te zien welk spelletje met de Hingenaars en de bewoners van de Groenstraat gespeeld is.

Ondernemersvriendelijk Bornem?

Door onverzettelijk vast te houden aan hun eigen grote gelijk heeft CD&V Bornem de Bornemse ondernemers een rad voor de ogen gedraaid. Ondanks de verkiezingsbelofte van de meerderheid om de lokale ondernemer te steunen, blijft die nu in verdere onzekerheid achter. Je zult maar als (startende) ondernemer sinds 2003 op de wachtlijst staan om je KMO te vestigen in Bornem. Dit komt bovenop de vele klachten van de Bornemse handelaars over de stilstand in het Bornemse centrum. N-VA Bornem hoopt dat de schepen van lokale economie eindelijk eens in gang schiet en werk maakt van de vele verzuchtingen van de Bornemse ondernemers!

Wie betaalt de rekening?

De stopzetting van de procedure tot oprichting van de KMO-zone Woestijnstraat schuift opnieuw een factuur naar de Bornemnaar door. De oplopende kosten voor de studies vertonen pijnlijk veel gelijkenissen met een ander prestigeproject van de meerderheid, namelijk die van de ruiterhal. N-VA Bornem roept de meerderheid op om open kaart te spelen en geen spelletje te spelen bij de bekendmaking van de vele rekeningen die al gemaakt zijn in dit dossier.

Oproep tot samenwerking

N-VA Bornem doet een duidelijke oproep over de partijgrenzen heen om zo snel mogelijk werk te maken van de ontwikkeling van de leegstaande panden en percelen die door IGEMO zijn opgetekend in het kader van de vraag van de GECORO. Deze eerste stap is weliswaar nog onvoldoende om aan de vraag van de Bornemse ondernemers te beantwoorden. Daarom herhalen wij onze vraag op de gemeenteraad van juni dat er snel werk gemaakt wordt van de 3e partiële herziening van het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan. Deze keer weliswaar met een open geest en met een ruim draagvlak over heel Bornem waarbij geen enkele mogelijke alternatieve zone zomaar bij voorbaat genegeerd wordt. Hierbij dient de zone Puursesteenweg opnieuw zonder vooroordelen in overweging genomen te worden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is