Gemeenteraad 8 september 2015

Op 4 september 2015, over deze onderwerpen: Gemeenteraad, Mobiliteit, Veiligheid, verkeersveiligheid

Op de agenda van de eerste gemeenteraad na de zomervakantie zijn 25 agendapunten geplaatst. De belangrijkste agendapunten zijn de definitieve goedkeuring van de jaarrekening van 2014 en de eerste budgetswijziging van 2015. Onze N-VA-fractie heeft 3 agendapunten laten toevoegen aan de agenda.

Alternatieve functie NMBS loket

De NMBS kondigde aan 33 loketten in kleinere stations te sluiten, waarvan 19 in Vlaanderen, waaronder dat van Bornem. N-VA Bornem is voorstander om dit gebouw toegankelijk te houden voor wachtende reizigers, waar men zich even kan opwarmen in de winter. Het behoud van het publieke toilet (tot nu toe moest je een sleutel vragen aan de loketbediende) vinden we een prioriteit. Als compenserende maatregel voor het verdwijnen van de loketfunctie stellen we voor om de ticketautomaat binnen te plaatsen of te voorzien van een luifel. De NMBS zal de betrokken gemeenten hierover aanspreken. Wat is de stand van zaken van dit dossier?

Tekort gemachtigde opzichters

Het tekort aan gemachtigde opzichters is een weerkerend fenomeen. Zo stopte de gemachtigde opzichter van de Huveneersbasisschool te Wintam na jaren trouwe dienst. Maar ook de Huveneersschool Hingene, de Sint Bernardussschool en De Linde hebben geen oplossing bij de start van het nieuwe schooljaar om kinderen veilig te laten oversteken. Op de gemeentelijke website doet men op 26/08/2015 een oproep naar kandidaat gemachtigde opzichters, terwijl dit probleem eind vorig schooljaar al duidelijk was. Onze fractie vraagt een structurele oplossing en een wervingsactie met inbegrip van een wervingsreserve van nieuwe vrijwilligers.

Verkeersveiligheid zwakke weggebruikers bij wegenwerken / werfverkeer

In de eerste maand van het nieuwe schooljaar geraken gemiddeld 253 fietsertjes en 85 voetgangers op weg naar school betrokken bij een ongeval. Ze geraken gewond—of erger. Wegwerkzaamheden creëren vaak gevaarlijke situaties en verdienen dan ook bijzondere aandacht, zeker met betrekking tot fietsveiligheid. De Fietsersbond vraagt om streng toe te kijken op de fietsomleidingen bij wegenwerken en alternatieven te voorzien. Maar ook bouwwerven blokkeren fiets- en wandelpaden. We denken hierbij o.a. aan de Puursesteenweg, ter hoogte van nr. 24, waardoor bewoners die hun garage verlaten, geen zicht hebben op het aankomend verkeer. Het schepencollege levert een vergunning af voor dergelijke werken, wegomleidingen worden dan in samenwerking met politionele diensten bekeken en daarna zo goed mogelijk aangeduid. Hoe komt het dat hier geen maatregelen werden genomen om fietsers veilig hun traject af te laten leggen? Hoe kan het gemeentebestuur hier in de nabije toekomst systematisch werk van maken in functie van de verkeersveiligheid?

Meer details over onze agendapunten vindt u via de link aan de zijbalk. Afspraak dinsdag om 20u in het Landhuis!

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is