Gemeenteraad 12 januari 2016

Op 8 januari 2016, over deze onderwerpen: Autonoom Gemeentebedrijf ( AGB ), Gemeenteraad, Mobiliteit, verkeersveiligheid

Tijdens de eerste gemeenteraad van 2016 worden er 10 agendapunten besproken. Zo is er o.a. de goedkeuring van de wegen-, riolerings- en omgevingswerken voor de projecten “Breevenstraat” en “Bremwijk”. Daarnaast bekrachtigen we de aanstelling van Erwin Van den Abeele als ons nieuw raadslid bij de OCMW-raad. Ten slotte is er ook de aanpassing van het politiereglement naar aanleiding van onze vraag uit 2014 voor de uitbouw van parkeergelegenheden voor mobilhomes.

Onze N-VA-fractie heeft 2 agendapunten laten toevoegen aan de agenda.

 

Gemiste subsidies Vlaamse projectoproep zwembaden

Midden december maakte de Vlaamse regering de lijst met gemeenten bekend die op de nodige subsidies konden rekenen in het kader van de projectoproep zwembaden van minister Muyters. Helaas bleek Bornem daar niet bij te zijn. Bij navraag werd duidelijk dat de gemeente Bornem zelfs niet tot bij de beoordelingscommissie geraakt was vanwege een onvolledig dossier. Er bleken namelijk tal van vereiste bijlages te ontbreken! Bornem loopt hierdoor 115.000 euro mis. Het aanvraagdossier was nochtans duidelijk. Onze fractie wil van de verantwoordelijke schepen weten hoe dit is kunnen gebeuren. Daarnaast stellen we ons de vraag of het bestuur van plan is de geplande werken uit te stellen tot 2017 zodanig dat er dit jaar een nieuw subsidiedossier kan ingediend worden?

De afgelopen jaren hebben we in Bornem nog meerdere subsidiedossiers gekend die niet goedgekeurd zijn door de hogere overheid. N-VA Bornem vraagt dan ook aan het gemeentebestuur om een grondige analyse van de oude subsidiedossiers zodanig dat bij toekomstige aanvragen deze fouten niet meer gemaakt zullen worden.

 

Sluipverkeer Boskant – Platte Heegtestraat

Om sluipverkeer te ontmoedigen en de snelheid te verlagen plaatste het gemeentebestuur wegversmallingen in plastic jersey blokken als proefopstelling in de Platte Heegtestraat. Deze proefopstelling waaide weg bij stormweer en was bovendien gevaarlijk voor fietsers omdat ze dezelfde wegversmalling moesten nemen met risico op conflicten met gemotoriseerd verkeer. Daarom werd besloten deze weg te halen en te vervangen door verkeerskussens. De fietsersbond vraagt om de intussen beruchte verkeerskussens te verwijderen omdat hierdoor valpartijen ontstaan. Onze fractie wil dat het gemeentebestuur op zoek gaat naar alternatieven om sluipverkeer te ontmoedigen en de snelheid te handhaven.

Omdat onze verbindingswegen oververzadigd zijn, zoeken pendelaars een uitweg via sluipverkeer. Wij willen weten welke maatregelen het gemeentebestuur neemt om sluipverkeer tegen te gaan en de doorstroming van de hoofdwegen (Puursesteenweg en Sint-Amandsesteenweg) te verbeteren.

 

Meer details over onze agendapunten vindt u in de zijbalk rechts. Opgepast: het is een verkorte gemeenteraad die al om 19u start en afloopt om 20u. Afspraak dinsdag dus om 19u in het Landhuis!

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is