Gemeenteraad 13 maart 2018

Op 9 maart 2018, over deze onderwerpen: Gemeenteraad

Tijdens de gemeenteraad van maart staan er 15 punten geagendeerd. Zo worden het retributiereglement conformiteitsattesten voor woningen en het nieuwe fuifreglement voor de polyvalente zaal CC Ter Dilft ter goedkeuring voorgelegd. Ook het voorlopige onteigeningsbesluit voor het binnengebied Jan Hammeneckerstraat in Mariekerke wordt besproken, een dossier waar we in het verleden al gewaarschuwd hebben voor het gebrek aan parkeerplaatsen als dit plan ongewijzigd wordt goedgekeurd. Onze fractie heeft 1 punt laten toevoegen aan de agenda:

BIJ-vriendelijke gemeente

Met de lente in zicht verlaten ook de bijen hun kasten op zoek naar bloemen. In het verleden is al herhaaldelijk gewezen op het cruciale belang van de bijen voor de mens. Onze land- en tuinbouw zijn voor een groot deel aangewezen op natuurlijke bestuiving. Om de bijen beter te beschermen is het sinds 2015 voor alle Vlaamse gemeenten verboden om nog pesticiden te gebruiken.

De Vlaamse imkersbonden zijn nog verder gegaan en heeft een charter “Bij-Vriendelijke gemeente” gelanceerd met de oproep aan de gemeentebesturen om de biotopen in de gemeenten te verrijken en bij-vriendelijk te beheren. Via een sensibiliseringscampagne, maar ook concrete acties worden tal van suggesties gedaan hoe de gemeente, maar ook burgers en landbouwbedrijven hieraan kunnen meewerken. En tijdens de Week van de Bij begin juni worden de bijen nog eens extra in de bloemetjes gezet.

Gezien o.a. de investeringen die de gemeente Bornem voor de imkers plant in de Barelhoeve verbaast het ons dat de gemeente zelf het bijencharter nog niet ondertekend heeft of aandacht schenkt aan de Week van de Bij. N-VA Bornem roept de gemeente Bornem dan ook op dit charter te ondertekenen en verder actief werk te maken van een stuifmeelrijke omgeving ter ondersteuning van onze bijenpopulatie.

Meer details over ons agendapunt vindt u in de zijbalk rechts. Afspraak dinsdag om 20u in het Landhuis!

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is