Gemeenteraad 14 juni 2016

Op 10 juni 2016, over deze onderwerpen: Bestuur, Gemeenteraad, Mobiliteit, Sport

Tijdens de laatste gemeenteraad voor de zomervakantie op dinsdag 14 juni staan er 25 punten geagendeerd. Naast de traditionele bespreking van de verschillende agenda’s van de intercommunales, worden ook de rekening 2015 en de acties 2016 van ILV Cultuur Klein-Brabant tegen het licht gehouden. Ten slotte wordt het terrasreglement voor de Boomstraat en het Kardinaal Cardijnplein voorgelegd. Een reglement dat tijdens de gemeenteraad van oktober 2015 al door onze fractie werd aangekaart. Maar ook deze maand heeft onze fractie niet stilgezeten en heeft ze 4 extra agendapunten laten toevoegen:

Plannen abdijtuin

Nu de aankoop van de abdijsite vorige gemeenteraad officieel is goedgekeurd, kunnen de werken aan de abdij beginnen. Maar de achterliggende abdijtuin maakt geen deel uit van de overeenkomst met de groep Monument. De plannen hiervoor liggen dus volledig in handen van het gemeentebestuur. Het is belangrijk voor N-VA Bornem dat dit park vrij toegankelijk wordt voor alle Bornemnaars en niet enkel voor de kopers van de abdijsite. Het onderhoud van de abdijtuin is de voorbije jaren, op zijn minst gezegd, wat verwaarloosd. De uitdaging is met andere woorden groot. Welke plannen liggen er op tafel voor de abdijtuin en hoe denkt men die te realiseren? Of gaat de gemeente Bornem beroep doen op de expertise van een private partner, zoals de vzw Kempens Landschap? Vzw Kempens Landschap maakt momenteel reclame met een soortgelijk project, het park van Hof ter Borght in Hulshout.

Regulariseren zonevreemde infrastructuur

N-VA Bornem stelde tijdens de gemeenteraad van 13 februari 2013 en 13 oktober 2015 al vragen over de aanpak van de regularisatie van zonevreemde sportinfrastructuur in onze gemeente. We kregen toen als antwoord dat men een globale opmaak voorzag van een Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan (GRS) om de impact op de open ruimte af te wegen. Nadien moesten we het stellen met het antwoord dat dit door een RUP recreatiezone zal opgelost worden.

Een College van burgemeester en schepenen dat bewust zonder vergunning zonevreemde werken liet uitvoeren in natura 2000-gebied, omwille van “de lange procedure” schept geen vertrouwen en rechtszekerheid die verenigingen nodig hebben. Daarom vragen we een stand van zaken in het dossier van het regulariseren van zonevreemde infrastructuur.

Rattenbestrijding

De bruine rat is in Vlaanderen in opmars en ze worden steeds meer resistent tegen gif. De bestrijding wordt daardoor een stuk moeilijker. We kregen melding van een rattenplaag in Eikevliet: de ratten komen uit een beekje achter tuinen van een woonwijk. Het beekje mondt uit in de Vliet. Iedereen is bij wet verplicht om op zijn eigen terrein de bruine rat te bestrijden (Koninklijk Besluit van 19 november 1987). Elke gemeente heeft een medewerker voor de aanpak van de rattenproblematiek aangeduid. Wij peilen naar de meldingen aan de gemeente en de aanpak ervan. Daarnaast stelt onze fractie voor dat de gemeente haar inwoners sensibiliseert (preventie en bestrijding) via de gemeentelijke website en sociale media. We opteren om de contactgegevens van de gemeentelijke verantwoordelijke te vermelden op de website zodat de Bornemnaar beter geïnformeerd is en weet wie men kan contacteren.

Wegversmalling Karel Suykensstraat

In de Karel Suykensstraat  te Eikevliet staan twee B21 verkeersborden die voorrang verlenen bij een smalle doorgang. Ze geven voorrang ten opzichte van de bestuurders die uit de tegenovergestelde richting komen. De voorrang wisselt telkens bij de wegversmalling wat onduidelijkheid met zich meebrengt. Het is onlogisch dat het verkeer dat Eikevliet wil binnenrijden voorrang krijgt ten opzichte van het verkeer dat de dorpskern verlaat richting Wintam. Hierdoor komt het verkeer geregeld strop te zitten tijdens druk verkeer. We stellen voor om het verkeersbord B21 ter hoogte van het gemeenschapshuis te wijzigen zodat het verkeer dat de bebouwde kom van Eikevliet verlaat voorrang heeft. Uiteraard dient deze wijziging te worden aangekondigd.

Meer informatie over onze agendapunten en de agenda van de gemeenteraad vindt u via de link aan de rechterkant. Afspraak dinsdag om 20u in het Landhuis!

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is