Onvolledig dossier doet Bornem 115.000 euro subsidies mislopen

Op 21 december 2015, over deze onderwerpen: Autonoom Gemeentebedrijf ( AGB ), Financiën, Persberichten, Sport, Begroting, Communicatie, Zwembad
Breeven

Bornem, 19 december 2015 - Bij de toekenning van de subsidietoelages door de Vlaamse Regering in het kader van haar projectoproep Zwembaden valt de gemeente Bornem uit de boot. “Door een onvolledig dossier geraakte de aanvraag van de gemeente Bornem zelfs niet tot op de tafel van de beoordelingscommissie. Onbegrijpelijk,” reageert N-VA fractievoorzitter Kristof Joos “dat de gemeente Bornem in 2016 klimaatinvesteringen plant om toekomstige uitgaven te beperken, maar tegelijkertijd vergeet een correct subsidiedossier in te dienen. Door deze bestuursfout loopt Bornem 115.000 euro aan subsidies mis, waardoor er noodgedwongen bijkomende investeringen ten voordele van de Bornemnaars zullen geschrapt worden.”

Vlaamse projectoproep Zwembaden

Afgelopen vrijdag werden de subsidies toegekend in het kader van de Vlaamse projectoproep Zwembaden. De Vlaamse Regering verdeelde 10 miljoen euro aan de Vlaamse gemeenten voor een renovatie of nieuwbouw van hun zwembaden. Tijdens de budgetbespreking begin december vernam N-VA Bornem dat de gemeente Bornem ook had deelgenomen aan de procedure. Een gemeente kon op een subsidie rekenen van maximaal 30% van het investeringsbedrag met een plafond op 750.000 euro. In de meerjarenplanning rekende de meerderheid op een toelage van minstens 115.000 euro in het kader van energiebesparende maatregelen.

Onvolledig dossier

De opdracht was nochtans uitgebreid toegelicht tijdens infosessies door de Vlaamse administratie. Voorwaarde was dat de gemeente een duidelijk en gestaafd dossier indiende. Jammer genoeg hoorde N-VA Bornem dat het dossier van de gemeente Bornem zelfs niet op de onderhandelingstafel beland is. Ondanks de uitdrukkelijke vraag om alle benodigde bijlages bij het dossier te steken, vergat de gemeente Bornem maar liefst 6 vereiste bijlages bij te voegen. Hierdoor werd de Bornemse aanvraag onontvankelijk verklaard. Extra pijnlijk is te zien dat bijna alle andere ingediende dossiers wel op de nodige ondersteuning kunnen rekenen. Met investeringen van 385.000 euro in 2016 en 2017, loopt de gemeente Bornem bijgevolg 115.500 euro mis.

Schrappen bijkomende investeringen

“Onbegrijpelijk,” reageert N-VA fractievoorzitter Kristof Joos “dat de gemeente Bornem in 2016 klimaatinvesteringen plant om toekomstige uitgaven te beperken, maar tegelijkertijd vergeet een correct subsidiedossier in te dienen. Het mislopen van minstens 115.000 euro aan subsidies dwingt Bornem om bijkomende investeringen ten voordele van de gebruikers te schrappen.” N-VA Bornem hoopt dat de Vlaamse Regering volgend jaar opnieuw een projectoproep Zwembaden zal lanceren. Kristof Joos roept CD&V- Groen dan ook op om hun huiswerk opnieuw te maken, maar dan vooral grondig en met alle vereiste bijlages! N-VA Bornem plant dit aan te kaarten tijdens de gemeenteraad van januari 2016.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is