Programma 2024

N-VA Bornem staat voor:

  • Een nette en propere gemeente Bornem
  • waar veiligheid en verkeersveiligheid prioriteiten zijn
  • met een sterk economisch weefsel
  • en een actief verenigingsleven,
  • een sociaal Bornem met rechten en plichten,
  • een financieel gezond Bornem met doordachte investeringen
  • en aandacht voor de eigenheid van de verschillende dorpsgemeenschappen en hun specifieke noden en wensen. 

 

Onze globale speerpunten voor 2025 – 2030

Naast onze blijvende, legislatuuroverschrijdende prioriteiten, focussen we ons als N-VA Bornem komende legislatuur 2025-2030 concreet op 10 globale speerpunten voor gans Bornem. We sommen ze hier graag voor jullie op:

  • Nieuw zwembad in het Breeven: Het zwembad heeft ondertussen al serieus wat jaren op de teller staan en is dringend aan vervanging toe. Bovendien vinden we het belangrijk dat kinderen in onze eigen regio kunnen (leren) zwemmen, gezien het dalende beschikbare zwemwater.
  • Heraanleg van de Puursesteenweg: Na de Sint-Amandsesteenweg dient de Puursesteenweg dringend aangepakt te worden zodat de veiligheid voor alle weggebruikers en de leefbaarheid en aantrekkelijkheid voor de bewoners en handelaars verhoogd worden.
  • Opwaardering van onze handelskern: met het Masterplan Bornem-Centrum en het nieuwe beleidsplan Ruimte gaan we aan de slag om onze handelskern opnieuw op te waarderen en aantrekkelijker te maken, samen met de handelaars, bewoners en de bezoekers. Beleving zal hierbij een belangrijke rol spelen.
  • Infrastructuurplannen op maat: deze plannen geven ons een globaal beeld van de toekomstige investeringen in ons patrimonium. Toekomstige rioleringswerken, wegenwerken, … worden in kaart gebracht met een duidelijk plan van aanpak en communicatie voor de bewoners. Daarnaast gebruiken we de mobiliteitscan om de toegankelijkheid van onze fiets- en voetpaden aan te pakken.
  • Actieplannen per dorpsgemeenschap: wij maken onze belofte voor meer aandacht voor de deelgemeenten concreet door het opstellen van een aantal specifieke plannen waar we de komende legislatuur aan zullen werken.  
  • Werking jongerencentrum Complex B: met de aankoop van jeugdhuis Kadee in 2021 werd de eerste stap gezet naar een nieuw jongerencentrum Complex B. De werken zijn ondertussen gestart, maar ook na de werken focussen we ons op de invulling en de werking van de nieuwe ontmoetingsplek voor jong (en minder jong). Ruimte voor ontmoeting op verschillende vlakken (fuiven, thema-avonden, gewoon chillen, …), …
  • Opwaardering van ons sociale patrimonium: de wachtlijsten voor sociale huisvesting zijn lang in Bornem, maar in samenwerking met de sociale huisvestingsmaatschappij Woonveer gaan we voor een versnelde aanpak van de bestaande woonentiteiten (langdurige leegstand sneller wegwerken) in combinatie met renovatie- en nieuwe projecten (Pastoor Huveneersstraat, Pieter De Strooperstraat, Puursesteenweg, …).
  • Goede toegankelijkheid dankzij een slim parkeerbeleid: We wensen het gehele parkeerbeleid van Bornem aan te pakken, waarbij de problematiek van de huidige parkeerdruk (vnl. centrum Bornem) onder de loep wordt genomen om tot betere afbakeningen te komen in de betalende zone, de blauwe zone en de werking van de bewonerskaarten / zorgparkeerkaarten. Daarbij aansluitend en in navolging van het nieuwe beleidsplan Ruimte gaan we voor een nieuwe parkeerverordening zodat er per straten / zones kan gewerkt worden in plaats van de huidige, verouderde ‘one size fits all’.
  • Opwaardering en uitbreiding van de fietsinfrastructuur: het gebruik van de fiets wordt steeds populairder, ook in Bornem, en dit vraagt aanpassingen op verschillende vlakken. We zorgen voor de gepaste infrastructuur zodat iedereen op een veilige manier op de weg kan: bijkomende (beveiligde) fietsstallingen, missing links verbinden tussen fietspaden, comfort van bestaande fietspaden verhogen, mountainbike / gravelbike routes, …
  • Verdere ondersteuning van verenigingen: Om verenigingen ook in de toekomst de kans te blijven bieden om structureel te investeren in hun infrastructuur, willen we het jaarlijks beschikbare budget voor de gemeentelijke subsidies voor sportinfrastructuur optrekken, zodat ook grotere investeringen in aanmerking komen en dat mogelijke plannen niet noodgedwongen in de koelkast moeten vanwege onvoldoende financiering. Een up-to-date en veilige accommodatie zorgt voor een aangename sportomgeving en trekt nieuwe leden aan. De afgelopen legislatuur werd gekenmerkt door een hogere dan normale inflatie en dat had zijn effect op de kosten en uitgaven voor gemeenten, maar ook organisaties en verenigingen. De koppeling van een aantal gemeentelijke retributies aan de gezondheidsindex willen we ook doortrekken naar een aantal nominale toelagen. Een groot deel van deze jaarlijkse toelagen voor o.a. raden zijn namelijk al jaren onveranderd gebleven en daarom passen we deze mee aan.

Onze actieplannen per dorpsgemeenschap voor 2025-2030

Een van onze speerpunten voor de periode 2025-2030 is ‘Actieplannen per dorpsgemeenschap’. Wij maken onze belofte voor meer aandacht voor de deelgemeenten concreet door het opstellen van een aantal specifieke plannen waar we de komende legislatuur aan zullen werken. Een greep uit de prioriteiten per dorpskern:

 

BORNEM CENTRUM:

  • Uitwerking Masterplan Bornem Centrum met de aanpak van de Boomstraat en het Kardinaal Cardijnplein. Focus ligt op aantrekkelijkheid van de omgeving en de verhoging van de winkelbeleving. De site van de vroegere Post wordt met een private partner ontwikkeld.
  • De Puursesteenweg wordt heraangelegd zodat de veiligheid voor alle weggebruikers (inclusief fietspaden en parkeerplaatsen) en de leefbaarheid en aantrekkelijkheid voor de bewoners en handelaars verhoogd worden. Ook andere rioleringsprojecten worden aangevat zoals de Kattestraat en de Kluisstraat.
  • Het gemeentehuis is het uithangbord voor iedereen die Bornem binnen komt via de Hingenesteenweg, maar is dringend aan een grondige renovatie toe op vlak van  toegankelijkheid, duurzaamheid en kwaliteitsvolle werkomgeving. Ook de site Hemelhof wordt aangepast aan de noden van de gebruikers en de bezoekers.
  • De omgeving van het CC Ter Dilft vraagt al enkele jaren een grondige herinrichting, waaronder de parking en de inrit. Daarnaast vervagen we de containerklassen voor de Academie voor muziek, woord en dans.
  • De stationsomgeving wordt onder handen genomen via een opwaardering van de buurt en de aantrekkelijkheid van onze toegangspoort via de Stationsstraat wordt verhoogd.
  • 50 jaar heeft het recreatiedomein Breeven bijna op de teller (in 2026) staan en dat vraagt een nieuwe toekomstvisie. Naast het nieuwe zwembad en het jongerencentrum Complex B met skatepark gaan we voor een opfrissing van de bestaande infrastructuur en leggen we de toekomst van het domein vast voor de volgende 50 jaar, zodat nog vele generaties Bornemnaars van deze mooie plek kunnen blijven genieten.
  • Aan de hand van een inrichtingsplan Mannenwiel tekenen we de toekomst van en rond de wiel uit voor de komende decennia.

 

HINGENE:

  • De Kasteeldreef vormt een van de mooie toegangspoorten tot onze gemeente, maar zorgt ook voor wat uitdagingen. In overleg en volgens de geldende voorschriften nemen we de dreef onder handen.
  • De Verenigde Handelaars Hingene vormen een kleine, maar hechte vereniging die de lokale economie in Hingene actief houdt en voor de nodige beleving zorgt, zoals de avondmarkt, de Dag van de Klant, … Als gemeente blijven we hen ondersteunen zodat zij de motor kunnen blijven van de lokale handel in het centrum van Hingene. Bijkomende ondersteuning zien wij ook in de realisatie van een toegankelijk cashpoint in Hingene.
  • Aan de hand van de opmaak van een masterplan voor de historische kern van Hingene werken we een visie uit voor het centrum en de omliggende straten Frans van Haelenstraat - Edmond Vleminckxstraat - Wolfgang d’Urselstraat - Cesar van Kerckhovenstraat. Centraal hierbij staan het behoud van de verkeersfunctie van deze verbindingswegen tussen de verschillende dorpskernen, de verkeersveiligheid voor alle weggebruikers, het creëren van een aangename ontmoetingsplek en het vastleggen van de toekomst van en rond het kerkgebouw.
  • Met de verwerving van het perceel in de Frans Van Haelenstraat gaan we als gemeente, in samenspraak met onder andere de woonmaatschappij Woonveer, aan de slag met een gedragen project dat een meerwaarde zorgt voor Hingene.
  • Wij blijven de evenementen in Hingene vanuit de gemeente verder steunen met aandacht voor de draagkracht van de omgeving.

 

MARIEKERKE:

  • Na de verhuis van de turnzaal naar de basisschool de Kinderplaneet, gaan we resoluut voor de renovatie en verbouwing van het gemeenschapshuis in de Jan Hammeneckerstraat met aandacht voor de wensen van de verenigingen, gebruikers en tekenacademie, maar aangepast aan de huidige duurzaamheidsnormen en met mogelijkheid tot privé verhuur. Hierdoor zullen de Mariekerkse verenigingen ook in de toekomst blijvend hun plekje hebben binnen onze deelgemeente.
  • We wensen de Mariekerkse verenigingen verder te ondersteunen en werken oplossingsgericht. Voor de sportactiviteiten kijken we naar een clustering van activiteiten aan de terreinen van FCS Mariekerke-Branst waar we een oplossing uitwerken voor de groeiende populariteit van de padelsport aan TPC Mariekerke en het bijhorende plaatsgebrek. We gaan in overleg met andere (sport)verenigingen om de multifunctionaliteit maximaal te benutten.
  • Met het oog op betaalbaar wonen voor onze Bornemse jongeren werken we samen met Vlabo een project uit op de vroegere site Roxy. Aan de hand van vastgelegde voorwaarden richten we ons op Bornemse starters die een woning zoeken in onze gemeente. Daarnaast brengen we de percelen in de wijk Sint-Jansbeekveld op de markt en waarderen we de speeltuin aan de Oudenhof op met uitdagende speelelementen (zoals op andere plaatsen in Bornem). Ook andere speeltuinen worden onder handen genomen.
  • Een deel van de oude bejaardenwoningen in de Pieter De Strooperstraat voldoen niet meer aan de huidige kwaliteitsnormen voor sociale huisvesting en samen met onze woonmaatschappij Woonveer ontwikkelen we een nieuw woonproject met een opwaardering van de omgeving, waarbij aandacht is voor de bestaande bebouwing en een verhoging van de kwaliteit van de buurt.
  • We bekijken de herinrichting van het Kouterplein, dat door de huidige ontbrekende structuur een zeer wanordelijke indruk geeft voor de inwoners en bezoekers en amper meerwaarde biedt voor de dorpskern van Mariekerke. Belangrijk bij deze aanpak is dat de jaarlijkse evenementen zoals Palingfestival en Vis & Folklore hier nog steeds kunnen doorgaan.
  • In 2028 viert Mariekerke haar 800-jarig bestaan (vanaf 1228 Vrijheid met hoge, middelbare en lage rechtsmacht). Wij grijpen deze gelegenheid aan om, samen met de verenigingen en andere partners, het dorp Mariekerke in de kijker te zetten. We denken dan aan een stoet, een vissersparade, een bal populaire, …
  • We werken de beslissingen van het LandInrichtingsPlan Sint-Jansveldbeek af en zorgen dat de erfgoedwandeling gerealiseerd wordt zodat het rijke vissersverleden voor de toekomst bewaard blijft. Het verdwijnen van de horecaboot de Meivis aan de kerk biedt ons de mogelijkheid om de omgeving aan de kerk verder op te waarderen als groene toegangspoort voor Mariekerke en Bornem, maar met aandacht voor het beschermde dorpszicht en de evenementen die er periodiek doorgaan. Hierbij kijken wij ook naar de mogelijkheden van het vroegere wachthuisje.
  • Met het steeds verminderende aanbod aan banken en bankfilialen pleiten we voor een bankautomaat in Mariekerke, centraal gelegen en makkelijk toegankelijk.

 

WEERT:

  • Om Weert ook voor de toekomstige generaties een aangename leefomgeving te bieden, gaan we voor de opmaak van een Masterplan Weert waarin de visie op de ontwikkeling van onze dorpsgemeenschap wordt vastgelegd in samenspraak met de bewoners.
  • De omgeving van het Sas verdient een grondige opfrissing met aandacht voor de historische waarde en hier maken we volgende legislatuur werk van.
  • Om de parkeerdruk in het centrum op te vangen, gaan we voor een herinrichting en opwaardering van de parking aan de kerk zodat auto’s en kampeerwagens hier kunnen worden opgevangen en de omliggende straten kunnen ontlast worden.
  • Met het nieuwe veer maken we de verbinding over de Oude Schelde tussen Weert en Bornem centrum.

 

BRANST:

  • De omgeving rond het kerkgebouw verdient een grondige aanpak zodat het gezelliger vertoeven wordt in het centrum van Branst.
  • De Schelde heeft altijd een belangrijke rol gespeeld voor Branst en die link willen we voor de toekomst verankeren, ook in samenspraak met handelaars en private eigenaars.
  • Met het BranstBos is er een groene long bijgekomen net buiten ons mooie dorpje, maar ook het onderhoud en de toegankelijkheid worden aandachtig opgevolgd. We onderzoeken of er een gedeelte speelbos van gemaakt kan worden.
  • In het kader van de klimaatuitdagingen bekijken we samen met de buurtbewoners of we binnen de wijk Kraeyhoeve een gedragen onthardingsproject kunnen realiseren.
  • Het onveiligheidsgevoel aan de recreatiecluster in de Riddermoerstraat wordt nauwgezet opgevolgd en problemen worden aangepakt.

 

WINTAM:

  • De dorpskern van Wintam verdient een opfrisbeurt waarbij we volop gaan voor een opwaardering van de omgeving.
  • De verbinding tussen Wintam en het water is steeds groot geweest. Die connectie maken we concreet door de realisatie van een dorpspark tussen de kern en het kanaal, waar er ook ruimte is voor een hondenweide en -zwemvijver.
  • De drukke verbindingsweg Paardenweg zorgt vaak voor de nodige uitdagingen voor de weggebruikers. We gaan voor een verhoging van de veiligheid via een herinrichting.
  • In overleg met de eigenaars kijken we of we de turnzaal, die al wat jaren op de teller heeft, onder handen kunnen nemen en de multifunctionaliteit kunnen verhogen.

 

EIKEVLIET:

  • De kerkomgeving speelt een belangrijke rol in Eikevliet. We nemen deze onder handen zodat dit ook voor de toekomst verankerd is.
  • Het centrum van Eikevliet biedt tal van troeven en daar speelt de Vliet een belangrijke rol in. Aan de hand van een inrichtingsplan voor de omgeving van de Constant Marnefstraat verhogen we de verbinding van het dorp Eikevliet met de Vliet.  
  • We zoeken een geschikte locatie in Eikevliet zodat gemeentelijke evenementen, zoals Zonnekloppers, hier kunnen doorgaan.

 

BUITENLAND:

  • De historische kern van Buitenland heeft haar karakteristieke eigenheid en die willen we ook voor de toekomst bewaren. Aan de hand van een beeldkwaliteitsplan maken we hier concreet werk van en beschermen we de kleinschaligheid van deze dorpsgemeenschap.
  • De ruime, groene omgeving van buitenland zorgt voor veel flora, maar ook fauna. We onderzoeken, samen met de betrokken partners, of de realisatie van een ecoduct / ecotunnel over de N16 met Weert een piste is die haalbaar is.

Financiën

Thuis in een financieel gezond Bornem

De afgelopen jaren werden wij als maatschappij geconfronteerd met verschillende opeenvolgende crisissen, zoals de covidcrisis of piekende energieprijzen ten gevolge van de oorlog in Oekraïne. Mede door de hogere investeringskosten vanwege oplopende materiaalprijzen en stijgende loonkosten was het ook voor onze gemeente Bornem een hele opgave om de jaarlijkse begroting in evenwicht te houden. Maar ondanks deze hindernissen zijn we hierin geslaagd en blijft Bornem financieel gezond. Meer nog, wij hebben de oplopende schuldenlast uit het verleden een halt toegeroepen en deze de voorbije jaren stelselmatig beginnen af te bouwen (van meer dan 2.230 euro per Bornemnaar naar minder dan 1.900 euro). Als N-VA geloven we dat een solide en transparant financieel beleid de basis vormt voor een sterke en veerkrachtige gemeenschap en deze visie willen we ook in de toekomst blijven doortrekken.

ACTIES:

  • Als gemeente moeten we onze rekeningen op orde hebben. Zo gaan we altijd goed bekijken of bepaalde uitgaven wel echt noodzakelijk en/ of efficiënt zijn. Als de financiële ruimte zich voordoet, trachten wij om de globale belastingdruk voor de Bornemnaars te laten dalen, rekening houden met een gezond financieel huishouden en een noodzakelijk investeringsbeleid om de toekomst van onze mooie gemeente te blijven vrijwaren. We gaan geen schuldenput creëren op kap van de toekomstige belastingbetalers. 
  • Als N-VA staan we voor verantwoordelijk financieel beheer. Door te zorgen voor een gezonde financiële situatie, kan de gemeente blijven investeren in belangrijke projecten en diensten zonder haar schuldenberg te laten ontsporen. Concreet betekent dit dat noodzakelijke investeringen met de grootste zorg dienen beoordeeld te worden. Financiële haalbaarheid is een absolute noodzaak bij het opstellen van de meerjarenplanning. 
  • We moeten realistisch zijn en beseffen dat grote, maar vaak ook minder grote investeringen niet alleen maar door onze gemeente kunnen gedragen worden. Daarvoor kijken we ook naar intergemeentelijke samenwerkingsverbanden, hogere overheden en andere partners om een handje toe te steken en de schaarse middelen te bundelen. Samen kunnen we de investeringspot vergroten zodat we meer kunnen bereiken (eventueel met minder gemeentelijke middelen). Maar ook op gemeentelijke vlak zorgen we ervoor dat we steeds op de hoogte zijn van de beschikbare subsidies en hiervoor stellen we een gemeentelijke medewerker aan die zich bezig houdt met de verschillende subsidieopportuniteiten.
  • We beheren onze middelen als een goede huisvader. We houden onze subsidiereglementen, maar tegelijkertijd onze belastingreglementen tegen het licht en durven bij te sturen waar het nodig zou blijken. Ook blijven we de Bornemnaar ondersteunen met een aanbod van relevante subsidies.
  • We gebruiken de gemeentebelastingen als sturende kracht om andere beleidsdoelstellingen te ondersteunen. Denk hierbij aan:
    • de leegstandsbelasting;
    • de belasting op nachtwinkels of hinderlijke bedrijven;
    • de belasting op tweede verblijven. 
  • In het kader van het lik-op-stukbeleid trekken we de retributie voor het verwijderen van sluikstorten op en worden sluikstorters strenger beboet.
  • We blijven inzetten op een correcte inning van de bestaande belastingen zodat iedereen fair zijn steentje bijdraagt aan onze mooie gemeente. Het kan niet zijn dat belastingplichtigen bewust hun verantwoordelijkheid ontlopen en zo de rekening naar de andere Bornemnaars doorschuiven.
  • De invoering van de gemeentelijke subsidies voor sportinfrastructuur voor verenigingen (ook gekend als ‘1 euro voor 1 euro’) eind 2020 is een groot succes gebleken. Om verenigingen ook in de toekomst de kans te blijven bieden om structureel te investeren in hun infrastructuur, willen we het jaarlijks beschikbare budget optrekken, zodat ook grotere investeringen in aanmerking komen en dat mogelijke plannen niet noodgedwongen in de koelkast moeten vanwege onvoldoende financiering. Een up-to-date en veilige accommodatie zorgt voor een aangename sportomgeving en trekt nieuwe leden aan.
  • De afgelopen legislatuur werd gekenmerkt door een hogere dan normale inflatie en dat had zijn effect op de kosten en uitgaven voor gemeenten, maar ook organisaties en verenigingen. De koppeling van een aantal gemeentelijke retributies aan de gezondheidsindex willen we ook doortrekken naar een aantal nominale toelagen. Een groot deel van deze jaarlijkse toelagen voor o.a. raden zijn namelijk al jaren onveranderd gebleven en daarom passen we deze mee aan.
  • Het voorstel tot invoering van een burgerbegroting, dat wegens omstandigheden deze legislatuur niet kon gerealiseerd worden, leggen we opnieuw op tafel en starten we een traject naar de haalbaarheid. Via een burgerbegroting stellen we een budget voor concrete ideeën aan de Bornemnaars ter beschikking zodat burgers rechtstreeks initiatieven kunnen lanceren en zo breed gedragen ideeën vanuit de bevolking uitgevoerd kunnen worden.