Programma

Beste Bornemnaar,

Op 14 oktober kiest u een nieuw gemeentebestuur. Met meer dan 150 schriftelijke agendapunten in de gemeenteraad, maar ook in de OCMW- en politieraad heeft N-VA Bornem de voorbije 6 jaren de stem van onze kiezers laten horen in Bornem en constructieve, maar tegelijkertijd ook kritische oppositie gevoerd.

In navolging hiervan heeft onze partij een programma klaar om Bornem de komende jaren vorm te geven en hiermee haar troeven voor de huidige en toekomstige generaties veilig te stellen. Uit ons uitgebreide programma hebben wij 20 actieplannen gedistilleerd die onze visie weergeven. Dat betekent niet dat andere domeinen minder aandacht zullen krijgen, maar we willen volop inzetten op onze 4 speerpunten voor de toekomst: mobiliteit, verkeersveiligheid, levendige dorpskernen en aanpak overlast en veiligheid.

Voor ons moeten mobiliteit en verkeersveiligheid eindelijk de aandacht krijgen die ze verdienen, net zoals lokale economie. Maar ook onze deelgemeenten mogen niet vergeten worden! Zo moeten ontmoetingsplaatsen verankerd en waar nodig uitgebreid worden om het sociale weefsel in deze dorpsgemeenschappen te behouden. Iedere deelgemeente moet zijn plaats krijgen, waar inwoners elkaar op regelmatige basis ontmoeten en niet enkel tijdens een aantal jaarlijkse activiteiten. Ten slotte heeft iedere Bornemnaar recht op een veilige en propere buurt met veel groen. Wij willen paal en perk stellen aan de straffeloosheid door een veiligheidscultuur met een rechtvaardig lik-op-stukbeleid. Via een kordate aanpak van overlast, zoals sluikstorten en kleine criminaliteit, verhogen we het welzijn van onze burgers.

Maar geen programma zonder een enthousiast team van 27 kandidaten om het uit te voeren. De 13 vrouwen en 14 mannen op onze lijst vormen een mooie mix van ervaring en gedreven nieuwkomers, waarbij 16 kandidaten voor de eerste keer opkomen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Zij zijn allen actief als vrijwilliger in het Bornemse verenigingsleven en voelen goed aan wat er in onze gemeente leeft. Dit combineren we dan weer met de ervaring die ze hebben als bedrijfsleider, zelfstandige, actieve senior, in de zorgsector of in andere sectoren.

Met onze visie weten wij waar we naartoe willen met ons mooie Bornem. Daarom vragen wij uw vertrouwen op 14 oktober zodat we samen aan een veilige thuis in een welvarend Bornem kunnen werken.

 

Met warme Vlaamse groeten,

Het bestuur en de kandidaten van N-VA Bornem

20 actieplannen voor een welvarender Bornem

Met 20 actieplannen willen we Bornem de komende jaren vorm geven:

1. Om Bornem uit te bouwen tot een volwaardige fietsgemeente gaan we voor een stimulerend en doordacht fietsbeleid: uitnodigende en kwalitatieve fietsinfrastructuur, een volwaardige fietsambtenaar, uitbreiding en uniformiteit van de fietsparkings, de aanleg van fietsstraten en de aankoop van een fietsregistratiesysteem om leerlingen en hun ouders aan te zetten om meer gebruik te maken van de fiets voor het woon-schoolverkeer.

2. Vanuit het Ruimtelijk beleidsplan Bornem 2030 werken we met Ruimtelijke Uitvoeringsplannen (RUP’s) de verdere bestemming van straten, buurten en gebieden uit. Via een RUP Open Ruimte bakenen we bouwvrije zones, stilte- en donkertegebieden en openruimteverbindingen af en leggen ze vast in de ruimtelijke planning. Zo wordt de open ruimte maximaal bewaard en beschermen we tegelijkertijd het landelijke karakter van de dorpsgemeenschappen in gans Bornem. De appartementisering wordt via verordeningen aan banden gelegd. Daarnaast versterken we het Bornemse kernwinkelgebied. Het ruimtelijk rendement wordt verhoogd door het meervoudig ruimtegebruik via o.a. collectieve plekken.

3. We nemen de ergernissen van de Bornemnaars weg door een lik-op-stuk-beleid op het vlak van sluikstorten, zwerfvuil en overlast zoals hondenpoep, stoepparkeren en (kleine) criminaliteit. Orde en netheid worden de kernwoorden. In de strijd tegen sluikstorten verhogen we de inzet van vaste mobiele camera’s.

4. Met de toegenomen verkeersdrukte in Bornem blijft verkeersveiligheid de absolute prioriteit. Via gerichte controles op snelheid en zwaar vervoer nemen we concrete maatregelen om sluipverkeer te ontraden. In samenspraak met de scholen worden schoolomgevingen onder handen genomen. We zetten zo veel mogelijk in op conflictvrije kruispunten en omgevingen. Als ondersteuning plaat-sen we verkeerslichten voor zwakke weggebruikers en worden oversteekplaatsen veiliger gemaakt. Om het zwaar vervoer verder uit onze dorpskernen te weren, willen we een striktere opvolging van het zwaar vervoersplan in Bornem en Klein-Brabant en sturen we snel bij waar nodig.

5. Na jaren van uitstel steken we deze legislatuur resoluut de schop in de grond met de aanpak van de toegangswegen Sint-Amandsesteenweg en Puursesteenweg. Daarnaast ijveren we actief bij de hogere instanties voor de realisatie van een fietstunnel ter hoogte van de fietsostrade F18 Bornem-Puurs onder de Puursesteenweg. Van de laterale wegen langs de N16 wordt versneld werk gemaakt.

6. De Boomstraat vormt samen met de omliggende straten het economische centrum van Bornem. Via ons plan ‘Boomstraat’ slaan we de handen in elkaar met de handelaars, bewoners en bezoekers om de winkelbeleving en de aantrekkelijkheid, maar ook de algemene leefbaarheid te vergroten. Door acties en plannen op verschillende domeinen, zoals mobiliteit, lokale economie en ruimtelijke ordening, te combineren, houden we ons handelscentrum als een aangename leef- en winkelomgeving in stand.

7. Mobiliteitsplannen, fietspaden, (vracht)routes en vervoer op maat moeten over de gemeente- en provinciegrenzen heen bekeken worden. Vanuit de vervoersregio Mechelen verdedigen wij de basisbereikbaarheid van onze Bornemnaars en vanuit onze adviserende rol in de vervoersregio Waasland ijveren wij voor duurzame OV-verbindingen over de Schelde heen. Na de proefperiode van de Bornembus analyseren we het gebruik en sturen bij waar nodig is zodat alle deelgemeenten via het openbaar vervoer bereikbaar zijn in de toekomst. Wij omarmen het project van de waterbus en pleiten voor een doortrekking naar Bornem en Klein-Brabant.

8. Wij pakken de schuld per Bornemse inwoner aan zonder verhoging van de belastingen (personenbelasting en onroerende voorheffing). Overbodige of achterhaalde heffingen schaffen we af en gaan zo fiscale versnippering tegen. Maar via de uitbreiding of verhoging van bestaande belasting- en retributiereglementen pakken wij overtreders kordaat aan of sturen wij hinderlijk gedrag bij (leegstandheffing, sluikstorten, …). We maken werk van een fair subsidiebeleid waarbij onze kleinere verenigingen niet de dupe worden van een ongelijke verdeling van de beschikbare subsidiemiddelen.

9. Naast het centrummanagement hebben we aandacht voor onze KMO’ers en bedrijven als draaimotor van onze lokale economie. Via een pool van leegstaande panden bieden we ruimte aan starters en nieuwe bedrijven die zich wensen te vestigen in Bornem. In de omslag naar een slimme gemeente omarmt Bornem innovatie en digitalisering en maken we werk van onze Bornem-app en de lancering van een lokaal online winkelplatform.

10. We besteden aandacht aan mensen met een verminderde mobiliteit. Heel de mobiliteitsketen moet voor iedereen vlot bereikbaar, toegankelijk en bruikbaar zijn. We voorzien voor hen een inhaalbeweging met aangepaste infrastructuur en werken de knelpunten eindelijk weg (stoepen, voetpaden, oversteekplaatsen, bushaltes,…). Bij nieuwe projecten staat toegankelijkheid centraal.

11. Ook onze deelgemeenten verdienen onze volle aandacht! Zo moeten ontmoetingsplaatsen verankerd en waar nodig uitgebreid worden om het sociale weefsel in deze dorpsgemeenschappen te behouden. Buurtwinkels en kleine handelaars in onze deelgemeenten betrekken wij bij gemeentelijke activiteiten. Zij vormen immers een bindmiddel in hun gemeenschap en leveren diensten waarvoor de bewoners zich anders dienen te verplaatsen. Mogelijke toekomstscenario’s van onze parochiekerken worden vastgelegd in een gedragen kerkenbeleidsplan dat inspeelt op lokale, maatschappelijke behoeften (bv. museum, ontmoetingsruimte, …) en de cultureel-historische erfgoedwaarde van de gebouwen.

12. Ter ondersteuning van onze seniorenconsulent willen we met de oprichting van een ouderenloket accuraat en snel aan de noden van de oudere Bornemse bevolking voldoen. Het werk van de mantelzorgers wordt beter omkaderd en via gerichte communicatie verlagen we de drempel richting dagopvang. Via o.a. de buurtmaaltijden en de Buurtkar blijven we strijd aangaan tegen de vereenzaming of het sociale isolement. Door dementievriendelijkheid op te nemen in het meerjarenplan maakt Bornem van dementiebeleid een strategische beleidsintentie.

13. Op het vlak van toerisme staan beleven en genieten centraal. Bornem maakt systematisch werk van gezamenlijke promotie van het toeristisch aanbod en de lokale horeca. Lokale toeristische trekpleisters worden slim gecombineerd met recreatieve of culinaire activiteiten. De Schelde is hier een sterk merk. De gemeente blijft investeren in bijkomende verblijfinfrastructuur zoals kampeerautoparkings.

14. Veiligheid blijft een prioriteit. N-VA Bornem kiest voor blauw meer in onze straten. Als eerste aanspreekpunt voor onze buurtbewoners dient de wijkagent bekender te worden (via o.a. een buurtwandeling). De oprichting van BIN’s wordt gepromoot. Hotspots van overlast en criminaliteit worden proactief opgevolgd en via extra beveiligingscamera’s dienen bijkomende risicoplekken aangepakt te worden.

15. Wij zijn als gemeente Bornem fier op onze Vlaamse identiteit en dragen dat ook uit naar onze burgers. Zo maken we van de Vlaamse feestdag op 11 juli een belevenis in Bornem. Tegelijkertijd blijven wij waken over onze Vlaamse waarden en normen binnen onze leefgemeenschap. Zo gaan we voor een duidelijk boerkiniverbod in ons zwembad Breeven.

16. Met een schepen van dierenwelzijn denken wij aan de vele Bornemse dierenliefhebbers en hun noden. Ter ondersteuning van deze schepen richten wij een dierenwelzijnsraad op die de vragen en behoeftes van de Bornemnaars evalueert en de gemeente Bornem adviseert bij haar beslissingen.

17. Om het verkeer uit onze centra te weren, ontwikkelen we aan de hand van een slim parkeerbeleid bijkomende randparkings die voldoende aansluiten bij het dorpscentrum. Bij voorkeur en indien financieel haalbaar gaan we resoluut voor ondergronds om de beschikbare schaarse ruimte optimaal te benutten. In de deelgemeenten voorzien we, ook bij nieuwbouw-projecten, voldoende parkeerruimte om de parkeerdruk in de straten te verlichten.

18. De inkanteling van het OCMW in de gemeente geeft ons de kans om de dienstverlening van onze gemeente door te lichten en de loketwerking te optimaliseren. Als slimme gemeente maken we gebruik van de mogelijkheden die technologie en digitalisering bieden om zaken efficiënter te behandelen, wat maakt dat er tijd en middelen vrijkomen die kunnen worden ingezet voor meer kwetsbare doelgroepen. Toegankelijkheidsdrempels moeten zo veel mogelijk weggewerkt of verlaagd worden. De troeven van het E-loket worden verder gepromoot.

19. Naast de versterking van de adviesraden, verhogen we de inspraak van de Bornemnaars in het beleid: via een burgerbegroting stellen we een budget ter beschikking zodat burgers rechtstreeks initiatieven kunnen lanceren en zo breed gedragen ideeën vanuit de bevolking uitgevoerd kunnen worden. Met de oprichting van een kindergemeenteraad werken de kinderraadsleden op een leuke en constructieve manier mee aan een aangenaam Bornem.

20. Door de beperkte fuifmogelijkheden in Bornem dienen de jongeren beroep te doen op fuiforganisaties in de buurgemeenten. We gaan op zoek naar voldoende beschikbare en aangepaste ruimtes voor de jeugd die qua ligging geen al te grote overlast aan buren zullen bezorgen bij het geven van fuiven. Maar via een kwalitatieve jeugdhuiswerking willen wij ook de kans bieden aan de niet-georganiseerde jongeren om zich elke dag te kunnen ontplooien en zichzelf te kunnen zijn.

Mobiliteit

Nergens staan er meer files dan in Vlaanderen. Tijdens de spitsuren slibt onze regio dicht. Wie dagelijks gebruik maakt van de N16, N17 en A12 weet dat de files elke dag langer worden. Als gevolg daarvan worden onze dorpscentra en landelijke wegen geconfronteerd met sluipverkeer. Het openbaar vervoer is – zeker in onze deelgemeenten – ondermaats en niet afgestemd op mekaar. Het aantal verkeersdoden is de voorbije jaren gevoelig gedaald, maar het aantal letselongevallen bij fietsers stijgt. Daarom wensen wij lokaal in te zetten op sensibilisering en veilige fietsinfrastructuur. Voor N-VA Bornem blijft verkeersveiligheid onze topprioriteit op het vlak van mobiliteit.

Het is onze ambitie om te investeren in een veilige infrastructuur: meer en betere fietspaden, aangepaste schoolomgevingen en een weginrichting die aangepast is aan het verkeer – door een toekenning van de juiste wegcategorie. De lokale politiezones moeten een rechtvaardig deel uit het Verkeersveiligheidsfonds krijgen voor een gepaste handhaving. Verder voorzien we in een aangepast GAS-reglement om verkeersoverlast zoals stoepparkeren in de buurt van scholen aan te pakken.
Het fileprobleem kunnen we alleen oplossen door op verschillende vervoermiddelen tegelijk in te zetten. N-VA Bornem wil alle vervoermiddelen een juiste plaats geven in het verkeer. We bouwen verder aan netwerken voor zowel de fiets, de auto als het openbaar vervoer waarbij we geval per geval naar de beste oplossing zoeken.

Vlot en veilig verkeer voor iedereen

Basisbereikbaarheid

De N-VA is voorstander van basisbereikbaarheid in plaats van basismobiliteit: een blind aanbodbeleid en de perceptie van lege bussen wordt ingeruild voor een slim en efficiënt vraag gestuurd model via de vervoersregio’s. Basisbereikbaarheid vertrekt van een gelaagd vervoermodel:

  • Het treinnet als ruggengraat door Vlaanderen en België;
  • Het kernnet van bussen en trams als ruggengraat van het stads- en streekvervoer;
  • Het aanvullend net: lijnen in de richting van het kernnet, in combinatie met functionele lijnen zoals bijv. woon-werkverkeer;
  • Vervoer op maat: bijv. leerlingenvervoer, aangepast vervoer voor rolstoelgebruikers, en vraagafhankelijk vervoer.

Europa vraagt de lidstaten om tegen 2019 de markt van het stads- en streekvervoer te liberaliseren. Het is belangrijk om hierop goed voorbereid te zijn. We zullen de markt moeten laten spelen voor wat betreft de exploitatie. Hierbij zetten we niet alleen in op ‘De Lijn’. Maar het is belangrijk dat we zelf een goede planner en regisseur van dat openbaar vervoer worden. Wat telt is dat de reiziger vlot zijn bestemming bereikt. In de keuzes voor het aanvullend net, maar vooral bij het vervoer op maat, is er een grote rol weggelegd voor de lokale besturen. Het is cruciaal dat de reiziger snel en vlot kan overstappen tussen verschillende vervoersvormen – ook op vervoermiddelen van private en commerciële partners. Als antwoord op specifieke vervoersvragen van personen die geen toegang hebben tot geregeld openbaar vervoer omwille van doelgroep, locatie of tijd voorzien wij flexibel en efficiënt collectief vervoer op maat. Dit schept mogelijkheden naar een efficiënte organisatie van het halte-tot-halte, deur-tot-deur, halte-tot-deur of deur-tot-halte vervoer. Dit vervoer is tevens kostenefficiënter dan het huidige belbussysteem. De systemen voor vervoer op maat die momenteel worden voorgesteld op de vervoerregioraden vertonen veel gelijkenissen met systemen in andere Europese landen zoals Vervoer op Maat in Rotterdam, FlexDanmark in Denemarken, etc.

Deze systemen zijn gebaseerd op schaalvergroting van beschikbare voertuigen en de mobiliteitscentrales. Aangezien het vervoer op maat in die landen goed geëvalueerd wordt, lijkt het ons wenselijk dat er moet gewerkt worden naar een dergelijk systeem.

Multimodaliteit en verkeersveiligheid

De bewoners van onze deelgemeenten zijn – bij gebrek aan efficiënt openbaar vervoer - nog sterk op het gebruik van de auto gericht. Vooral in Hingene, Wintam en Eikevliet is openbaar vervoer bijna onbestaande. Een vlotte bereikbaarheid is belangrijk voor de gemeentekern, maar in schoolomgevingen, pleinen, … moet de auto plaats ruimen voor de zwakke weggebruiker.

Verkeersveiligheid is ons speerpunt. We willen vanuit objectieve data (ongevallen, overtredingen, …) per locatie analyseren om te kijken waar de hotspots zich bevinden en deze conflictpunten met een geïntegreerd stappenplan aanpakken. Na het plukken van het laaghangend fruit, is het onze intentie om structurele maatregelen voor te stellen en uit te werken. We wensen dit te realiseren met de verschillende stakeholders waaronder de politie, de scholen, de COVEMO (Commissie Verkeer en Mobiliteit), de SAR (Senioren Adviesraad), bevraging bij de bewoners, …

In het centrum van Bornem focussen we niet op dure en onhaalbare projecten (cfr. RUP Boomstraat), maar opteren we wel voor verstandige investeringen (bijv. bij het herinrichten van de weg of bij de aanleg van fietspaden), die binnen een redelijke termijn een effectieve verbetering van de verkeerssituatie en mobiliteit opleveren. Doorgaand verkeer moet vlot kunnen doorstromen en, waar mogelijk, gescheiden worden van het plaatselijk verkeer. We denken daarbij aan de aanleg van een laterale weg langs de N16 om het verkeer vlotter te laten doorstromen.

Ook het lokaal ruimtelijk beleid moet afgestemd zijn op een goede mobiliteit. Bijkomende woningen worden ook hoofdzakelijk in de dorps- of stadskern ontwikkeld, dicht bij handel en diensten voor voetgangers en fietsers.

We besteden aandacht aan mensen met een verminderde mobiliteit. Heel de mobiliteitsketen moet voor iedereen vlot bereikbaar, betreedbaar en bruikbaar zijn. We voorzien voor hen een inhaalbeweging met aangepaste infrastructuur (stoepen, voetpaden, oversteekplaatsen, bushaltes,…); ook het verkeer op maat wordt toegankelijk gemaakt. We stellen vandaag vast dat het openbaar vervoer niet tegemoet kan komen aan personen met een mobiliteitsbeperking om deze van halte tot halte te vervoeren. Aangepast deur- tot deur vervoer biedt daarop een antwoord vanuit de vervoersregio’s.

Tot slot moeten gemeenten onderling meer samenwerken en grensoverschrijdende afspraken maken. Gemeenten uit één vervoersregio moeten samenwerken om de mobiliteit in de regio voor iedereen te garanderen. De provinciegrenzen mogen geen nieuwe barrière vormen om grensoverschrijdend openbaar vervoer mogelijk te maken. Mobiliteitsplannen, fietspaden, (vracht)routes en vervoer op maat moeten over de gemeente- en provinciegrenzen heen bekeken worden. Provinciegrenzen mogen ons niet tegenhouden om fatsoenlijk aan mobiliteit te werken.

Een stimulerend fietsbeleid

Meer mensen veilig en comfortabel op de fiets

Voor N-VA Bornem is de fiets een volwaardig transportmiddel. Met een doordacht beleid en wat goede wil kan Vlaanderen zijn positie als fietsregio nog verder verstevigen.
Meer dan de helft van de verplaatsingen die we met z’n allen maken, zijn korter dan 5 kilometer. De (elektrische) fiets is aan een opmars bezig. We moeten op deze nieuwe trend inspelen. Toch nemen we ook voor die kleine verplaatsingen meestal de wagen. Als N-VA zijn we een grote voorstander van de uitbouw van een degelijk en kwaliteitsvol fietspadennetwerk. Ook de gemeenten worden met subsidies (tot 80% van de investeringskost) gestimuleerd om langs hun wegen fietspaden aan te leggen. Door meer in te zetten op kwalitatieve fietspaden, veilige oversteekplaatsen en aangepaste fietssnelwegen willen we de veiligheid en het comfort van de fietsers verhogen. N-VA Bornem geeft voorrang aan de voetganger en de fietser bij de (her)aanleg en organisatie van wegen en openbare ruimten.

We hebben de ambitie om de gevaarlijke spooroverwegen weg te werken. Onze partij zorgde ervoor dat de gesprekken met spoorwegbeheerder Infrabel werden opgestart voor de aanleg van een fietserstunnel aan de gevaarlijke fietsoversteekplaats aan de kruising Pedro Colomalaan en de Puursesteenweg. Dat zou niet alleen de verkeersdoorstroming, maar ook de verkeersveiligheid ingrijpend verhogen.

In de dorpscentra is een fiets gebruiksvriendelijker en sneller dan een auto of het openbaar vervoer. Door voetgangers en fietsers voldoende ruimte te bieden in het ontwerp kan beter ingespeeld worden op de bereikbaarheid en kan het ontwikkelings- en verdichtingspotentieel in onze gemeente vergroten. Een fietsvriendelijk beleid kan bovendien voor een groot stuk gegenereerd worden zonder zware, ingrijpende of grote infrastructuurwerken. De fiets heeft als vervoermiddel heel wat mogelijkheden in zich om uit te groeien tot een volwaardig alternatief voor de auto of het openbaar vervoer.

Naar het voorbeeld van Bonheiden willen we in Bornem een fietsregistratiesysteem aankopen om lagere school leerlingen en hun ouders aan te zetten om meer gebruik te maken van de fiets voor het woon-schoolverkeer. Wie passeert met de fiets spaart punten die omgezet worden in dukaten. Waar voorheen 12% van de leerlingen regelmatig de fiets gebruikte om naar school te gaan, was dat zes maanden na de implementatie 60%! De aankoop van fietskluizen nabij het station kunnen pendelaars de kans geven om hun dure elektrische fiets met een gerust hart achter te laten. 

Focus op verkeersveiligheid: veilig verkeer, altijd en overal

Verkeersveiligheid is een absolute prioriteit voor de N-VA Bornem. Het is de bedoeling om te evolueren naar een verkeerssysteem dat zoveel mogelijk slachtoffervrij is. We hebben de voorbije jaren al heel wat initiatieven ondernomen om het aantal verkeersongevallen te doen dalen. Bijvoorbeeld het voorstel om de fietssuggestiestrook in Luipegem door te trekken opdat fietsers niet meer in de gevaarlijke wegversmalling in conflict komen met gemotoriseerd verkeer. Onze ambitie is absoluut duidelijk: nul verkeersdoden, gebaseerd op de ‘vision zero’.

N-VA Bornem is voorstander van gerichte controles op snelheid en zwaar vervoer. Op lange stukken afgesloten wegen, zonder zijstraten waar te snel gereden wordt schuiven wij permanente snelheidsmonitoring (trajectcontrole) naar voor. Dit zal tevens de leefbaarheid van de bewoners en de verkeersveiligheid ten goede komen.

Werken aan een vlotte verkeersdoorstroming

Doorstroming vrijwaren en sluipverkeer ontmoedigen

Een slechte doorstroming van het verkeer op de hoofdwegen zorgt voor sluipverkeer, wat op zijn beurt de leefbaarheid van de woonwijken aantast. Daarom moet de gemeente in overleg met de buurgemeenten de wegennetwerken en de verkeersstromen door de gemeente in kaart brengen en actualiseren. Aan de hand van die gegevens willen we gericht ingrijpen op de pijnpunten in het doorgaand verkeer. Dat kan onder meer door het plaatsen van intelligente verkeerslichten, trajectcontrole, en een aangepaste weginrichting.

Op die manier blijft de doorstroming op de gemeentelijke hoofdwegen gevrijwaard en kunnen de dorpskernen verkeersluw worden ingericht. We hebben de ambitie om te investeren in leefbaarheid en verkeersveiligheid door de belangrijkste verbindingswegen te heraanleggen. De bewoners van de Puursesteenweg, Sint-Amandsesteenweg en Hingenesteenweg wachten al lang op een leefbare buurt en meer verkeersveiligheid. We realiseren dit door de weginrichting af te stemmen op de snelheidslimiet, en meer ruimte te voorzien voor fietsers en voetgangers. Ook voldoende en tijdig onderhoud van de wegen, voet- en fietspaden en riolering dragen bij aan een vlotte en veilige verkeersafhandeling.

Vervoer op maat voor een optimale bereikbaarheid

In landelijke gebieden moeten we inzetten op een goede bereikbaarheid van het basisnetwerk – via oplossingen die vertrekken vanuit de vraag en niet vanuit het aanbod. Als de auto of (elektrische) fiets niet voorhanden is, kan een taxisysteem of aangepast vervoer op afroep voor ouderen en mindervaliden een alternatief zijn om dat te bereiken. De haltes van dat basisnetwerk moeten degelijk uitgebouwd worden zodat je je fiets en wagen er veilig kan laten staan.

De gemeente is het best geplaatst om de lokale vervoersnoden te herkennen en de regie ervan op te nemen. Vervoersvraagstukken met een bovenlokaal karakter worden in bovengemeentelijk verband (vervoersregio’s) aangepakt. De gemeente coördineert de organisatie van het leerlingenvervoer, het vervoer voor mindervaliden en vult de ontbrekende schakels in het aanbod van het openbaar vervoer verder in. We wensen een betere verbinding met het ziekenhuis van Bornem en Willebroek. 

Minister Weyts heeft geld vrijgemaakt voor een onderzoek naar de heropening van spoorlijn 52 tussen Puurs en Dendermonde (500.000 euro). N-VA Bornem juicht dit toe en is vragende partij om een goede spoorverbinding met de Denderstreek te realiseren. De parallel lopende N17 is immers erg verzadigd.

Vorig jaar werd een weekenddienst ingesteld op de spoorlijn Puurs-Antwerpen. N-VA Bornem vindt dit een positieve zaak en ijvert voor nog meer federale investering in de spoorinfrastructuur van Klein-Brabant. Zo zou een verdubbeling van het huidige enkelvoudige spoor doorheen Bornem de treindienst efficiënter kunnen maken en een goede aansluiting in Sint-Niklaas, Puurs en Mechelen verzekeren. Kleine vertragingen vandaag hebben immers gevolgen voor elke trein op dezelfde lijn, en dit in de beide richtingen.

De gemeente is goed toegankelijk dankzij een slim parkeerbeleid

Naast het openbaar vervoer, de fietsers en voetgangers, heeft ook de auto een plaats in Bornem. Mobiliteit is immers een én-én-verhaal. Het gaat hier om een combinatie van verschillende vervoersmiddelen: fiets, auto, bus, trein, te voet, waterbus, … Combimobiliteit is hier het codewoord. Daar horen ook parkeerplaatsen bij – geconcentreerd bij de vervoersknooppunten. Waar en hoeveel parkeerplaatsen er worden voorzien en of ze al dan niet betalend zijn, moet in functie van de vervoersknooppunten, de toeristische trekpleisters en bij elke bouwaanvraag bekeken worden – in het licht van de objectieve behoeften.

Opwaardering COVEMO (Commissie Verkeer en Mobiliteit)

N-VA Bornem wil de COVEMO nieuw leven inblazen en de ervaringsdeskundigen ernstig nemen door op geregelde tijdstippen samen te komen. De COVEMO moet als klankbord dienen en waar nodig projecten bijsturen of zelfs tegenhouden. Voorafgaandelijk bij belangrijke beslissingen en grote projecten wensen we de betrokkenen de nodige documenten te bezorgen als ondersteuning. Maar ook burgerbewegingen die expertise in specifieke domeinen hebben opgebouwd, worden nauw bij de uitwerking van belangrijke gemeentelijke projecten betrokken.

Ruimtelijke Ordening

Als hart van de Vlaamse Ruit wordt de gemeente Bornem vaak geroemd om haar landelijke karakter en dat wil N-VA Bornem ook voor onze komende generaties behouden. Om dit te bewaren wordt een goede ruimtelijke ordening in Bornem één van de belangrijkste uitdagingen voor de toekomst. Kernversterking, leefbaarheid maar vooral open ruimte moeten voor ons de kernbegrippen vormen van het nieuwe Ruimtelijk Beleidsplan Bornem 2030. Want open ruimte is een onmisbaar goed voor de natuur, voor de lokale landbouw, voor zachte recreatie en ontspanning. Natuurgebieden en bossen zuiveren de lucht en bieden plaats aan waterlopen en trage wegen.

Ruimtelijke ordening en mobiliteit moeten samen aangepakt worden. De manier waarop je de ruimte organiseert, bepaalt hoe je je in die ruimte verplaatst. Het netwerk van voetpaden, wandelroutes, trage wegen, fiets- en autowegen verbindt buurten met functies zoals wonen, winkelen en werken. Daarmee draagt het bij aan de samenhang binnen een dorpsgemeenschap. N-VA Bornem pleit voor een geïntegreerd beleid voor de omgeving: ruimtelijke ordening, leefmilieu, natuur en mobiliteit.

Ruimtelijk Beleidsplan Bornem 2030

Het beleid voor ruimtelijke ordening heeft als doelstelling een duurzaam evenwicht te scheppen tussen woongebieden, bedrijventerreinen, landbouwzones, groengebieden, ... Met de opmaak van het nieuwe Ruimtelijk Beleidsplan Bornem 2030 wordt het bestaande gemeentelijk ruimtelijk structuurplan van 1999 vervangen. Want de afgelopen 20 jaar is de visie op ruimtelijke ordening serieus geëvolueerd, waardoor ook de lat in Bornem hoger moet liggen.

Met de geplande goedkeuring na de gemeenteraadsverkiezingen, dienen er voor N-VA Bornem een aantal belangrijke elementen in het nieuwe beleidsplan opgenomen te worden. Kernversterking, leefbaarheid, maar vooral open ruimte moeten de kernbegrippen van dit beleidsplan worden.

Vanuit het Ruimtelijk Beleidsplan Bornem 2030 werken we met Ruimtelijke Uitvoeringsplannen (RUP’s) de verdere bestemming van straten, buurten en gebieden uit. Via een RUP Open Ruimte bakenen we bouwvrije zones, stilte- en donkertegebieden en openruimteverbindingen af en leggen ze vast in de ruimtelijke planning. Zo wordt de open ruimte maximaal bewaard en beschermen we tegelijkertijd het landelijke karakter van de dorpsgemeenschappen in gans Bornem. Daarnaast willen we het Bornemse kernwinkelgebied versterken. We bakenen specifieke zones af en leggen per zone duidelijke voorschriften vast over de toegelaten functies. De focus ligt op een maximale concentratie van handelszaken in het kernwinkelgebied. In andere gebieden wordt bestaande detailhandel behouden, maar zijn nieuwe commerciële ontwikkelingen niet meer mogelijk. Ook ons uitgebreide erfgoed verdient de nodige aandacht en moet uitdrukkelijk mee in de uitvoeringsplannen opgenomen worden.

Verstandig verdichten

In plaats van elk stukje open ruimte verder vol te bouwen, willen we maximaal inzetten op het slim en kwalitatief herontwikkelen van de bestaande bebouwde ruimte, op renovatie, op zuinig ruimtegebruik, kernversterking en op verdichting. Zo wordt de infrastructuur (riolering, wegen, openbaar vervoer, postbedeling, …) beter benut en daalt bovendien de kost per inwoner.

Met respect voor de bestaande woningen en met aandacht voor speelpleinen en bijkomend groen proberen we nieuwe ontmoetingsplekken te ontwikkelen voor buurten, waar jong en oud elkaar weer ontmoeten. Het versterkt de band met de buurt en haar bewoners. In de dorpskern kunnen alternatieve woonvormen en gesloten bebouwing plaats bieden aan de toename van de eigen bevolking. Met een ontmoetingscentrum, buurtwinkels, een bushalte, … creëert men voldoende draagkracht voor een leefbare dorpsgemeenschap. Zeker in onze deelgemeenten waar de afgelopen jaren horecazaken verdwenen zijn of er voor kerken een andere bestemming moet gezocht worden, is dit essentieel. Door aangepaste bouwvoorschriften stimuleren we functieverweving (wonen-werken-winkelen) in de kernen.

Het ruimtegebruik optimaliseren

Door de Bornemse open en groene ruimte te versterken, maken wij keuzes. We promoten het meervoudig ruimtegebruik via o.a. collectieve plekken en verhogen zo het ruimtelijk rendement. Zo kunnen bijvoorbeeld sportzalen van scholen na de gewone gebruiksuren opengesteld worden voor publiek gebruik, maar ook binnen bedrijventerreinen gaan we op zoek naar gemeenschappelijk gebruik van bedrijfsparkings, bedrijfsrefter, ontmoetingsruimten, …

We houden in het beleid rekening met vergrijzing en gezinsverdunning. Er is nood aan meer kleinere, goed bereikbare en toegankelijke woningen, vlakbij de belangrijkste diensten en publiek groen. Hierbij voorzien wij het plan om bestaande woningen beter te kunnen opdelen in meergezinswoningen. Concreet betekent dit dat een woonhuis of een villa die te groot is geworden voor een gezin kan worden opgesplitst in aparte huizen. Via de verticale opsplitsing van de huizen in plaats van een horizontale opdeling en door het aantal bouwlagen te beperken, besteedt de gemeente tegelijkertijd aandacht aan het behoud van het landelijke karakter.

Draagkracht grotere bouwprojecten toetsen

Net zoals de afgelopen jaren zal Bornem in de toekomst ook te maken krijgen met bouwprojecten en ontwikkelingen die de gemeente een ander uitzicht zullen geven. Daarom is het voor N-VA Bornem belangrijk dat grote projecten met een belangrijke ruimtelijke impact vooraf grondig worden getoetst aan hun leefbaarheid en aan de draagkracht van de omgeving. De effecten op mens en milieu moeten op een correcte manier in beeld worden gebracht. Een kosten-batenanalyse moet tevens de alternatieven onderzoeken, wat eventueel resulteert in bijkomende voorwaarden.

Hierbij durven wij bij grotere bouwprojecten voorwaarden in de bouwvergunning op te laten nemen. Zo moet de ontwikkelaar instaan voor bijv. een buurtlokaal, een openbaar park, waterbuffering die is ingericht voor recreatie, een sorteerstraat, elektrische laadpalen, voetgangers- en fietsdoorsteken, …. Daardoor krijgt de omgeving niet alleen de lasten, maar ook de lusten van de nieuwe ontwikkeling, wat de leefkwaliteit van de hele buurt verhoogt. Maar ook tijdens de werken dient er voldoende aandacht aan de omgeving geschonken te worden om de veiligheid van de passanten en de buurt te garanderen. Niet alleen waken wij erover dat deze projecten beter inpassen bij de bestaande eigenheid van de buurt, tegelijkertijd worden nieuwe ontwikkelingen (bijv. smart cities) actief onderzocht en meegenomen bij de uitwerking ervan.

Inkomsten uit leegstand herinvesteren

We zorgen dat leegstaande gebouwen en onbebouwde percelen in de eerste plaats worden geactiveerd om nieuwe verkavelingen te vermijden, waardoor er minder open ruimte wordt ingenomen. Tegelijkertijd voeren we een activeringsbeleid voor leegstaande gebouwen en onbebouwde percelen om de druk op de open ruimte te verminderen. De inkomsten die de gemeente Bornem uit de leegstandtaks en uit planbaten haalt, moeten opnieuw worden geïnvesteerd in de ondersteuning van het ruimtelijk beleid.

Mobiliteit als belangrijk deel ruimtelijke langetermijnvisie

Leefmilieu, mobiliteit en de economische leefbaarheid van een gemeente moeten deel uitmaken van de ruimtelijke langetermijnvisie van onze gemeente. Ook elk groter project wordt integraal beoordeeld op het vlak van multimodale bereikbaarheid, kwalitatieve groenruimte, toegankelijkheid voor traag verkeer, economische leefbaarheid van de buurt, sociale dienstverlening en de verweving van functies. Het netwerk van voetpaden, wandelroutes, fiets- en autowegen verbindt buurten met functies zoals wonen, winkelen en werken. Daarmee draagt het bij aan de samenhang binnen een dorp. N-VA Bornem ziet dat netwerk en de publieke ruimte als een brug tussen mensen en gemeenschappen en vindt het daarom normaal dat ruimtelijke ontwikkelingen hiermee rekening houden.

Zo willen wij o.a. inzetten op een betere leesbaarheid van het openbaar domein voor de weggebruikers: bijvoorbeeld aan de inrichting van de weg moet een automobilist merken dat hij zich in een schoolomgeving bevindt en dus trager moet rijden. Ook op andere vlakken van mobiliteit speelt ruimtelijke ordening een belangrijke sturende rol.

Parkeergelegenheden voor fietsers en voertuigen

In een ideale wereld is het autogebruik tot een minimum herleid, maar in de realiteit zijn voertuigen amper weg te denken uit onze centra. Het is de taak van de lokale overheid om dit verkeer zo goed mogelijk in de juiste banen te leiden via de sturende maatregelen. Om het Bornemse centrum te ontlasten, zoeken we geschikte plaatsen om onze randparkings uit te breiden en eventueel nieuwe in te planten. We onderzoeken de haalbaarheid van een ondergrondse parking om te vermijden dat parkeergelegenheid een serieuze hap neemt uit onze schaarse open ruimte. Maar met o.a. een fietsparkeerplan zetten we ook maximaal in op parkeervoorzieningen voor onze fietsers. Via nieuwe fietsparkings breiden we het bestaande aanbod in Bornem verder uit en verhogen we via uniforme vormgeving het gebruiksgemak en de veiligheid van deze stallingen.

Om de parkeerdruk door de komst van de vele appartementen onder controle te houden, leggen we qua parkeernormen striktere voorwaarden op en verhogen we de belasting op het ontbreken van parkeerplaatsen.

Meer inspraak en participatie voor de Gecoro en de Bornemnaar

De gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening (Gecoro) moet de kwaliteit van het gemeentelijk ruimtelijke ordeningsbeleid bevorderen en een maatschappelijk draagvlak creëren voor dat beleid. De afgelopen legislatuur hebben we gezien dat de inbreng van de Gecoro een duidelijke meerwaarde is voor het gemeentelijke beleid inzake ruimtelijk ordering. Naast hun advies over de verschillende ruimtelijke uitvoeringsplannen willen wij hun inbreng verder uitbreiden door hen te consulteren bij grotere (bouw)projecten die een aanzienlijke impact hebben op de leefbaarheid en het uitzicht van onze gemeente. Ook mobiliteitsplannen worden voor advies voorgelegd aan de Gecoro.

Omdat democratie en inspraak basisrechten zijn van elke burger moeten we meer investeren in overleg: overleg met de buurt en de bewoners, overleg met het middenveld (natuur, landbouw, bedrijfsleven, … ). Inspraak en participatie bij de start van de besluitvorming moeten leiden tot de juiste keuzes en creëren een groter draagvlak.

Lokale economie

Als N-VA Bornem dragen we het lokaal economisch weefsel een warm hart toe. Via een positief, open en ondersteunend beleidskader hebben we oog voor de belangen van onze lokale economische actoren. Het lokaal ondernemerschap vormt de basis van onze welvaart, zorgt voor tewerkstelling en draagt bij tot het welzijn van onze burgers. Met een divers en kwaliteitsvol aanbod aan handel, horeca en diensten waken wij over de economische leefbaarheid van Bornem. Ook cultuur en toerisme zijn belangrijke Bornemse troeven. Door het aanbod voor de bezoekers zoveel mogelijk te combineren, gaan we voor een maximale beleving en promoten zo via onze regisseursrol het uitgebreide aanbod aan toerisme, cultuur en horeca.

Helaas wordt onze gemeente Bornem geconfronteerd met het toenemende succes van online winkelen waardoor ons handelscentrum onder druk komt te staan en er leegstand opduikt in het straatbeeld. Met ons actieplan ‘Boomstraat’ promoten we de aantrekkelijkheid van onze hoofdwinkelstraat en de omliggende straten. Maar ook de handelaars in onze deelgemeenten betrekken wij bij gemeentelijke activiteiten. Zij vormen immers een bindmiddel in hun gemeenschap en leveren diensten waarvoor de bewoners zich anders dienen te verplaatsen.

Het kernwinkelgebied afbakenen en focussen op maximale invulling

In het afgebakende kernwinkelgebied maakt Bornem werk van een evenwichtige mix van handel, horeca en diensten in combinatie met andere functies zoals wonen, vrije tijd en openbaar groen. Hierbij hebben we oog voor het evenwicht tussen een zekere mate van sturing en de vrijemarktswerking. Zo vormt de aanwezigheid van een voldoende divers en kwaliteitsvol commercieel aanbod een belangrijke hefboom voor de dynamiek en leefbaarheid binnen een kern. Net zoals we bij woonprojecten ijveren voor een voldoende grote mix, streven we hier naar een billijke spreiding van soortgelijke handelszaken.

Bij de vestiging van zogenaamde baanwinkels waken we erover dat het om een aanvullend en niet een concurrerend aanbod met onze winkelstraten gaat. We stemmen aldus assortimenten zoveel mogelijk af op het winkelaanbod in de kern. In een handelsvestigingsconvenant gaan we als gemeente in overleg met projectontwikkelaars en maken afspraken over o.a. assortimenten, winkelvloeroppervlakte en financiële bijdrages in acties voor kernversterking. Via een stedenbouwkundige verordening versterken we de leefbaarheid en de aantrekkingskracht van onze handelskern en bij uitbreiding van de ganse gemeente.

Gemeente Bornem als regisseur

Vanuit haar regisseursrol ondersteunt de gemeente Bornem de handelaars en de handelsverenigingen bij de organisatie van allerlei commerciële acties. We versterken het centrummanagement op basis van een geactualiseerde handelsstudie. Ter ondersteuning van jonge, startende ondernemers zet Bornem in samenwerking met de lokale handelaars peterschapsprojecten op. Ook vergeten we de handelaars in onze deelgemeenten niet en betrekken we hen bij de verschillende gemeentelijke activiteiten en campagnes.

De gemeente ondersteunt innovatie en digitalisering in de omslag naar een slimme kern. Via onze Bornem-app geven we de mogelijkheid aan de Bornemse handelaars om via hun eigen pagina reclame te maken voor hun diensten. Daarnaast gaan we voor de lancering van een lokaal online winkelplatform waarop alle Bornemse handelaars hun producten kunnen aanbieden. Voor de levering van de aangekochte producten trachten we een samenwerking op te zetten met een sociale werkplaats, zoals Spoor2. Als voorbeeld kijken wij naar het onlinewinkelplatform Hamme Online.

Een proactieve aanpak van leegstand

Door de leegstand systematisch in kaart te brengen, willen we inzetten op de activering van deze panden om die versneld op de markt te brengen. Zo gaan we de verloedering van het straatbeeld tegen. In overleg met eigenaars en vastgoedactoren ijveren we voor een laagdrempelig en betaalbaar aanbod aan handelspanden in de kern. We pleiten voor een koppeling van de leegstandbelasting aan een digitale databank van leegstaande handelspanden in de gemeente. Eigenaars registreren hun pand in die databank en stemmen in om hun pand tegen een lagere huurprijs aan te bieden aan startende ondernemers. Via een doelgericht premiestelsel geeft de gemeente financiële prikkels aan ondernemers die een eigen zaak willen starten.

Inzetten op een slim parkeerbeleid voor fietsers en voertuigen

We maken werk van een evenwichtig en gespreid aanbod aan parkeervoorzieningen en zetten in op alle vervoersmiddelen. We houden de auto niet weg uit het dorpscentrum. De focus ligt hier op een slimme differentiatie van parkeermogelijkheden in functie van wonen, werken en bezoeken. Wij kiezen er voornamelijk voor om lang parkeren te organiseren op een grotere afstand van onze handelskern op de randparkings aan de Achterweidestraat, het Breeven, het station en in een latere fase aan de Driesstraat. Via kort parkeren houden we de winkels in het kernwinkelgebied bereikbaar.

In de toekomst werken we de technologie rond slim parkeren uit voor een optimaal parkeer- en verkeersbeleid. Hierbij denken we aan fietsparkings met telsystemen, een slim parkeer-geleidingssysteem toegankelijk via een website / app die vrije shop & go plaatsen aangeeft en de uitbouw van een doelgroepenbeleid via sensorparkeren.

Boomstraat als handelscentrum

Via ons plan ‘Boomstraat’ slaan we de handen in elkaar met de handelaars, bewoners en bezoekers om de winkelbeleving en de aantrekkelijkheid, maar ook de algemene leefbaarheid in de Boomstraat en de omliggende straten te vergroten. We combineren acties en plannen op verschillende domeinen, zoals mobiliteit, lokale economie en ruimtelijke ordening, om ons handelscentrum als een aangename leef- en winkelomgeving in stand te houden. We zorgen ervoor dat onze winkelomgeving, net zoals de andere Bornemse straten, er steeds proper bijligt zodat dit uitnodigt om er te winkelen en te vertoeven.

Een ondernemingsvriendelijk klimaat

N-VA Bornem maakt verder werk van versnelde digitalisering van de dienstverlening en administratieve vereenvoudiging. Daarnaast moeten ondernemers kunnen terugvallen op professionele ondersteuning van een KMO ambtenaar die hen bijstaat met informatie en deskundig advies. We gaan met de kam door de belasting- en retributiereglementen om overbodige of achterhaalde heffingen af te schaffen en gaan daarmee fiscale versnippering tegen.

Via de adviesraad lokale economie en in specifieke gevallen via een ad-hoc-overlegplatform houden we op regelmatige tijdstippen de vinger aan de pols over wat er leeft bij onze Bornemse ondernemers. Daarnaast organiseert de gemeente ook periodieke informatiemomenten om haar beleid toe te lichten en knelpunten en/of ideeën te capteren.

Verstandig omgaan met de beschikbare ruimte

Met de schaarse beschikbare ruimte ter beschikking zet de gemeente in op efficiënt ruimtegebruik van bedrijventerreinen met oog voor rationeel water- en energieverbruik. Waar nuttig pleiten we voor de aanleg van gemeenschappelijke infrastructuur zoals een parkeerterrein voor vrachtwagens. Wij onderzoeken de omzetting van industriegronden naar KMO-gronden om zo de braakliggende gronden in onze gemeente te activeren.

Daarnaast zien we een rol weggelegd voor de gemeente in de ontwikkeling van kleinschalige, modulaire en polyvalente bedrijfsinfrastructuur. In de eerste plaats denken we aan bedrijfsverzamelgebouwen, starterscentra en incubatoren. Dit kan meehelpen om de toch al drukke mobiliteit omwille van het pendelverkeer in Bornem te verlichten.

Werken aan minder hinder

Werken aan het openbaar domein zijn noodzakelijk voor een betere veiligheid, bereikbaarheid en leefbaarheid van straten en kernen. Maar het uitgangspunt moet steeds zijn dat de hinder tot een minimum beperkt wordt. In overleg met inwoners en de lokale middenstand zet de gemeente in op een grondige voorbereiding van de werken. In de mate van het mogelijke houden we rekening met bekommernissen bij de uitvoering en wordt ingezet op fasering. Tijdens de uitvoering communiceert de gemeente eerlijk en transparant over de voortgang.

Veiligheid

Veiligheid staat bovenaan onze prioriteitenlijst. Voor N-VA Bornem is veiligheid een collectieve verantwoordelijkheid van burgers en overheid. In de strijd tegen criminaliteit en overlast kennen burgers als geen ander hun buurt. Hierbij bevorderen buurtinformatienetwerken (BIN’s) de sociale controle en cohesie, en verhogen ze het veiligheidsgevoel. Maar ook de gemeente en de lokale politie moeten zelf actief inzetten op de preventie van criminaliteit en overlast. N-VA Bornem gelooft in een doordachte nultolerantie en een lik-op-stukbeleid via o.a. Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS) om het gevoel van straffeloosheid en onveiligheid bij de burger aan te pakken.

Ook de brandweer speelt een belangrijke rol in onze gemeentelijke veiligheid. Door de oprichting van de hulpverleningszone Rivierenland zijn de organisatorische bevoegdheden van de brandweerzorg niet meer gemeentelijk georganiseerd. Daarom blijft het voor ons zeer belangrijk dat de belangen van de Bornemnaars binnen deze hulpverleningszone zo goed mogelijk verdedigd worden.

Doordachte nultolerantie en lik-op-stukbeleid

We nemen de ergernissen van de Bornemnaars weg door een doordachte nultolerantie en een lik-op-stukbeleid via o.a. Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS) op het vlak van sluikstorten, zwerfvuil en overlast zoals hondenpoep, stoepparkeren en kleine criminaliteit. Orde en netheid worden de kernwoorden. Maar deze GAS worden gehanteerd om problemen aan te pakken, niet om alles en iedereen te viseren. Zo worden ook alternatieve straffen, zoals meelopen met de reinigings- of groendienst of het bijstaan van minder mobiele dorpsgenoten, opgelegd om de bewustwording van de overtreders te vergroten.  Tegelijkertijd is het cruciaal om preventief te blijven sensibiliseren en aandacht te hebben voor de gevolgen van zwerfvuil en sluikstorten, maar ook bijvoorbeeld foutparkeren.

Inzetten op een combinatie van wijkgerichte politiezorg en digitale communicatie 

N-VA Bornem kiest voor blauw meer in onze straten. Als eerste aanspreekpunt voor onze buurtbewoners dient de wijkagent bekender te worden (via o.a. een buurtwandeling). Bij hem/haar kunnen ze terecht met hun vragen of ergernissen over de veiligheidsproblemen die ze ervaren. Hierdoor worden problemen zo vroeg mogelijk gedetecteerd en aangepakt. Ook door af en toe de wekelijkse markt te bezoeken, verhoogt hij/zij de zichtbaarheid in het straatbeeld. We ondersteunen het digitale communicatiebeleid van de politiezone Klein-Brabant om eveneens bereikbaar te zijn via e-mail en / of facebook. Daarnaast blijven we het gebruik van police-on-web actief promoten.

Ook de functie van onze wijkinspecteurs als diefstalpreventieadviseur verdient meer aandacht. Hij/zij kan actief initiatieven nemen om de bevolking te sensibiliseren, onder meer door het organiseren van informatieavonden of een wandeling door de wijk in het kader van inbraakpreventie. Via een zogenaamde ‘frontwatch’ worden de voorgevels van de huizen uitvoerig bekeken en wanneer een woning aantrekkelijk is voor inbrekers (slecht slot, beplanting, open ramen, …) wordt de bewoner meteen gecontacteerd. We onderzoeken ook de invoering van het ‘Certificaat Inbraak Veilig’ dat aangeeft dat een woning voldoende beveiligd is.

Tegelijkertijd maken we ook werk van een ‘klant’vriendelijkere behandeling van onze burgers bij het indienen van meldingen en aangiften in ons commissariaat. Nu moet al te vaak het hele verhaal aan het loket gedaan worden, waarbij de nodige discretie in het gedrang komt.

Buurtinformatienetwerken (BIN’s)

De politiezone Klein-Brabant moet de (bestaande) buurtinformatienetwerken (BIN’s) beter ondersteunen en rekening houden met de ervaringen en verzuchtingen van de leden van het BIN. Het BIN kan elk jaar een behoefte-inventaris opstellen, waarbij samen met de politie wordt bekeken wat opportuun en haalbaar is. Daarnaast bestaat ook de mogelijkheid dat de politie en verantwoordelijken van het BIN jaarlijks een informatieavond organiseren voor alle inwoners van de gemeente. Via een gemeenschappelijke WhatsAppchat kan de informatie-uitwisseling nog efficiënter en sneller gemaakt worden.

Cameratoezicht op hotspots

Hotspots van overlast en criminaliteit worden proactief opgevolgd en via extra beveiligingscamera’s dienen bijkomende risicoplekken aangepakt te worden. In de strijd tegen sluikstorten verhogen we de inzet van vaste mobiele camera’s. De tweede generatie camera’s – de zogenaamde intelligente camera’s – reageren ook op beweging. Hierdoor moet er niet permanent gekeken worden naar de camerabeelden en moeten er dus slechts een beperkt aantal politiemensen voor ingeschakeld worden.

Na de installatie van de vaste ANPR-camera’s afgelopen legislatuur, rusten we onze politiewagens uit met slimme mobiele ANPR-camera’s. Die camera’s kunnen al rijdend nummerplaten registreren en via een rechtstreekse draadloze verbinding met verschillende databanken controleren of er sprake is van een overtreding. De inzet van camera’s in de strijd tegen sluipverkeer wordt onderzocht op haalbaarheid en kostprijs.

In de strijd tegen fietsdiefstallen ijveren wij voor de uitbreiding van het aantal afgesloten fietsparkings en meer specifiek voor de installatie van fietskluizen op strategische plaatsen als alternatief voor bewaakte of onbewaakte fietsenstallingen.

Strijd tegen drugs opvoeren

Wij moeten streven naar een drugsvrije samenleving en voorkomen is beter dan genezen. In veel gevallen leidt drugsgebruik bovendien tot overlast, geweld tot zelfs crimineel gedrag. Verschillende plaatsen in Bornem worden regelmatig geconfronteerd met het dealen van drugs waartegen kordaat moet worden opgetreden door onze politiediensten. In het zonaal veiligheidsplan wordt de strijd tegen drugs dan ook als een prioriteit opgenomen.

Tegelijkertijd zetten wij volop in op preventie inzake verslavende middelen (alcohol en drugs), een oproep die ook vanuit het drugspreventieplatform komt. In samenwerking met de buurgemeenten onderzoeken we de installatie van een intergemeentelijke alcohol- en drugspreventiemedewerker. Zijn taak bestaat erin om de weerbaarheid van kinderen en jongeren te versterken, te spreken met experimenterende jongeren en acties uit te werken om jong en oud te sensibiliseren en te informeren.

Blijven inzetten op een gemeentelijk brandweerbeleid

Naar analogie met de politiehervorming werden de bevoegdheden van gemeenteraad en schepencollege overgeheveld naar een zoneraad en een zonecollege. Zij bepalen samen het beleid van de hulpverleningszone. Voor ons blijft het zeer belangrijk dat de belangen van de Bornemnaars binnen deze zone zo goed mogelijk verdedigd en gevrijwaard worden. Daarom pleiten we voor een open debatcultuur in de schoot van de gemeenteraad, waarbij de gemeenteraadsleden beter en op periodieke tijdstippen geïnformeerd worden van de beslissingen van de zoneraad die hun impact hebben op de werking en de financiering van onze gemeentelijke brandweerpost. Tenslotte maken we de Bornemnaars warm om vrijwilliger te worden in de brandweerpost van de gemeente.

Algemeen Bestuur - Bestuurlijke organisatie

N-VA Bornem gaat voluit voor een verantwoordelijk, efficiënt en klantvriendelijk gemeentelijk bedrijf. Hierbij vormen bestuurlijke efficiëntie, doeltreffendheid en digitalisering de leidraad in de gemeentelijke organisatie. Met publieke middelen gaan we als een goede huisvader om. Verspilling en vertragingen moeten dan ook te allen tijde vermeden worden. Goed bestuur is hierbij de kernwaarde.

Binnen de gemeente vormt de gemeenteraad het hart van de democratie, maar waar er ruimte is voor tal van initiatieven van de burger. Want goed bestuur is niet enkel voor de gemeenschap, maar ook van de gemeenschap én door de gemeenschap. We zijn ervan overtuigd dat burgers ook ambassadeurs kunnen zijn van een project. Daarom moeten we onze inwoners verantwoordelijkheid durven geven om projecten samen of zelfstandig tot een goed einde te brengen binnen het voorziene kader.

Bestuurlijke efficiëntie

Met de inkanteling van het OCMW in de gemeente worden onze bestuursorganen grondig hertekend. Nog al te vaak wordt er binnen de administratie naast elkaar gewerkt, terwijl een geïntegreerde aanpak significante efficiëntiewinsten kan opleveren. Als partij pleiten we voor een maximale personeelsintegratie binnen de lokale overheidsstructuren (gemeente, OCMW, verzelfstandigde entiteiten,…). De nieuwe personeelsorganisatie en clusters dienen voortdurend geëvalueerd te worden en waar nodig snel verfijnd of bijgestuurd te worden als de nieuwe structuur onvoldoende slagkrachtig blijkt te zijn.

Als eerste aanspreekpunt voor onze inwoners en ondernemers is de administratie de belichaming van het lokale bestuur. Door dagdagelijks in het straatbeeld aanwezig te zijn, vormen onze personeelsleden het uithangbord van de gemeente. Onze medewerkers moeten de ambassadeurs zijn van een goed draaiend gemeentelijk bedrijf en haar waarden, normen en kwaliteit gezamenlijk uitdragen. Via doelgerichte vormingen doorheen de hele loopbaan versterken en verdiepen we de expertise en werkattitude van onze personeelsleden. Zo houden we de kwaliteit van onze medewerkers hoog en zorgen we ervoor dat de gemeente met haar tijd mee evolueert. Het meenemen van de leerdoelen bij de evaluatie van een medewerker houdt in dat verband de geesten scherp.

Klantgerichte dienstverlening op verschillende niveaus

De gemeente is het bestuursniveau dat het dichtst bij de burger staat. In de eerste plaats moet het er dan ook voor die burger zijn. Een klantgerichte dienstverlening is essentieel, niet alleen voor de inwoners, maar ook voor partners waarmee de gemeente samenwerkt. Opdat burgers gemakkelijk hun weg zouden vinden, maken we werk van één toegangspunt. Bovendien werkt dat ‘één-voordeur-principe’, waarbij iedereen via dezelfde ingang binnengaat en pas nadien gespecialiseerd wordt verder geholpen, minder stigmatiserend, wat drempelverlagend werkt. Om burgers niet nodeloos te laten wachten, optimaliseren we de loketwerking. Via een online tool op de gemeentelijke website kan de Bornemnaar al op voorhand zijn bezoek aan de loketten plannen en een afspraak vastleggen zodat er niet nodeloos dient aangeschoven te worden. Daarnaast stellen we zoveel mogelijk informatie op een geordende, eenvoudig toegankelijke en vlot doorzoekbare wijze op de webpagina ter beschikking. De troeven van het E-loket worden verder gepromoot.

Via een gebruiksvriendelijke ‘Bornem’ app brengen wij de dienstverlening rechtstreeks tot bij de Bornemnaar zodat de gemeentelijke diensten sneller, maar vooral eenvoudiger kunnen bereikt worden. Via een simpele actie op de smartphone kunnen meldingskaarten direct voorzien worden van foto’s en krijgt de burger een opvolgstatus. Verder biedt deze app de mogelijkheid om Bornemse verenigingen, organisaties en winkeliers via een persoonlijke pagina in de kijker te zetten.

Klaar voor de digitale en technologische vooruitgang

Wij kunnen er niet naast kijken, de digitalisering heeft al veel domeinen ingepalmd. Ook binnen de gemeente Bornem maken we volop gebruik van de vele toepassingen die dit met zich mee brengt. Bij nieuwe processen vertrekken we vanuit een digitale manier van denken. Maar houden we rekening met alle doelgroepen in de maatschappij. Technologie en digitalisering bieden de mogelijkheid om zaken efficiënter te behandelen, wat maakt dat er tijd en middelen vrijkomen die kunnen worden ingezet voor meer kwetsbare doelgroepen. Zo staan digitalisering en technologie ten dienste van de burger en de onderneming en zijn geen doel op zich. Wij onderzoeken de haalbaarheid om gratis wifi aan te bieden in het centrum van Bornem, zodat o.a. toerisme en cultuur mee via de digitale weg aan Bornemnaars en bezoekers kunnen aangeboden worden.

De bestuurskracht verhogen

Door in te zetten op samenwerking met andere gemeenten realiseren we schaalvoordelen. Dat doen we niet enkel via transparante samenwerkingsverbanden die een voordeel voor de gemeenten opleveren, maar ook door deelname aan specifieke samenaankopen en in te tekenen op de raamovereenkomsten die de Vlaamse overheid aanbiedt. Bij subsidieaanvragen zorgt de administratie ervoor dat alle benodigde documenten bijgevoegd zijn en de dossiers worden actief opgevolgd. Voor N-VA Bornem kan de gemeente Klein-Brabant op langere termijn bijdragen tot een efficiëntere en slagkrachtigere lokale overheid voor alle inwoners.

Informatie- en participatiemomenten

Bij de start van grote projecten organiseren wij informatie- en participatiemomenten. Zo krijgen de Bornemnaars tijdig de mogelijkheid om hun advies te geven en is de kans kleiner dat er later weerstand opduikt. Een ruime bekendmaking zorgt voor voldoende representativiteit. Via digitale platformen of bevragingen op digitale media proberen we online ook die inwoners te bereiken die zich minder vertegenwoordigd of aangesproken voelen door adviesraden of klankbordgroepen. Daarnaast organiseren wij enquêtes onder de bevolking als een direct instrument om burgers om hun mening te vragen, net zoals we met N-VA Bornem de afgelopen jaren de verkeersveiligheid en leefbaarheid in tal van Bornemse straten geanalyseerd hebben.

Inspraak en verantwoordelijkheid geven bij de uitvoering van het beleid

N-VA Bornem wil het opnemen van verantwoordelijkheid stimuleren. De uitvoering van het lokaal beleid ligt in dat opzicht niet enkel bij de gemeentelijke administratie, ook de inwoners kunnen een nuttige bijdrage leveren. Als partij vinden we burgerengagement enorm belangrijk. Hierbij verhogen wij de inbreng van onze dorpsgenoten aan de hand van tal van initiatieven. Zo willen we via een burgerbegroting een budget voor concrete ideeën aan de Bornemnaars ter beschikking stellen zodat burgers rechtstreeks initiatieven kunnen lanceren en zo breed gedragen ideeën vanuit de bevolking uitgevoerd kunnen worden. Wij onderzoeken de invoering van ‘Right to challenge’, waarbij je als inwoner of buurtvereniging de kans en het budget krijgt om bepaalde taken uit te voeren als je kan aantonen dat het jou of je buurt beter lukt dan het gemeentebestuur.

Ook onze jonge Bornemnaars worden niet vergeten. Om hun betrokkenheid en interesse in de gemeente te stimuleren pleiten we voor de invoering van een kindergemeenteraad, waar de kinderraadsleden op een leuke en constructieve manier kunnen meewerken aan een aangenaam Bornem.

Op het vlak van veiligheid blijven wij inzetten op buurtinformatienetwerken (BIN’s) om het algemeen veiligheidsgevoel binnen buurten te verhogen. Zo blijkt dat in woonwijken of buurten waar een BIN werd opgestart, een grote vorm van solidariteit en samenhorigheidsgevoel groeit, wat de BIN-werking alleen maar ten goede komt.

Opwaardering adviesraden

Naast de verplichte adviesraden die fungeren als permanent klankbord voor het beleid, focussen we op het tijdelijk samenbrengen van burgers als adviesgroep voor bepaalde materies. Op die manier kunnen we de burger doelgerichter aanspreken en vermijden we logge structuren.

De Bornemse adviesraden krijgen eindelijk de lang beloofde ondersteuning om hun advies te laten gelden binnen de gemeente. Niet langer een orgaan dat enkel en alleen maar beslissingen van het gemeentebestuur mag bevestigen, maar een actief klankbord dat concrete suggesties aanlevert en waar nodig projecten kan bijsturen of zelfs tegenhouden. Bovendien dienen de raden voorafgaandelijk bij belangrijke beslissingen en grote projecten geconsulteerd te worden met de nodige documenten als ondersteuning. Maar ook burgerbewegingen die expertise in specifieke domeinen hebben opgebouwd, worden nauw bij de uitwerking van belangrijke gemeentelijke projecten betrokken.

Algemeen Bestuur - Financieel beleid

De lokale overheid functioneert met het geld van de burger. Met dat geld moet omzichtig worden omgesprongen, want de verkiezingsbeloften van vandaag vormen vaak de belastingen van morgen. Een transparant financieel beleid met een begroting in evenwicht is dan ook cruciaal. Daarbij moeten we keuzes durven maken. Als N-VA Bornem willen we blijven investeren, terwijl het overheidsbeslag beperkt moet worden.

Om dat te bereiken mag wat ons betreft geen gebruik gemaakt worden van oppervlakkig oplapwerk. Een goed financieel beleid is gebaseerd op feiten en analyses en houdt rekening met zowel de korte als de lange termijn, waarbij voorzichtigheid geboden is. Tot slot moeten we het financieel beleid zowel voor de eigen organisatie als voor de burgers eenvoudig houden. Zo is het voor N-VA Bornem belangrijk dat de Bornemnaar duidelijk geïnformeerd wordt hoe zijn belastinggeld correct besteed wordt.

Uitgaven onder controle

Bornem is de afgelopen legislatuur opgeklommen naar de top van de ranglijst van de gemeenten met de hoogste schulden per inwoners en dit ondanks de verhoging van de gemeentelijke opcentiemen en de invoering van de IVAREM-contantbelasting door de CD&V-Groen ploeg. Zo zagen we dat prestigeprojecten ruim boven het voorziene budget afklopten, studiekosten de pan uitrezen en zelfs kleinere projecten steevast de geplande ramingen overschreden. Een welvarende gemeente als Bornem verdient beter.

Zoals elke goede huisvader moet ook een lokaal bestuur zijn rekening op orde hebben. De gemeentelijke uitgaven moeten strikt onder controle worden gehouden. Sluipende budgetverhogingen moeten we te allen tijde vermijden en onnodige marges moeten worden ingekrompen.

Een ambitieus maar betaalbaar investeringsbeleid

Op budgettair vlak zetten we de tering naar de nering, maar zonder investeringen te fnuiken. Door ons gemeenteprofiel strikt af te bakenen, kiezen we voor een doordacht investeringsbeleid. Op de eerste plaats komen duurzame investeringen op het vlak van mobiliteit en verkeersveiligheid. Zo dienen de budgetten voor voet- en fietspaden opgetrokken te worden om de conflictpunten en onveilige straten versneld aan te pakken. Maar ook de investeringen voor grote infrastructuurwerken zoals de heraanleg van de Puursesteenweg en de Sint-Amandsesteenweg worden zorgvuldig gepland. Daarnaast zorgen we er voor dat alle deelgemeenten hun ontmoetingsplaatsen hebben zodat inwoners elkaar op regelmatige basis kunnen blijven ontmoeten en niet enkel tijdens een aantal jaarlijkse activiteiten.

Samen met de lokale gemeenschap en de kerkbesturen denken we na over de toekomst van onze parochiekerken en leggen we de mogelijke toekomstscenario’s vast in een gedragen kerkenbeleidsplan. Bij de neven- en/of herbestemming van kerkgebouwen spelen we in op lokale, maatschappelijke behoeften (bv. museum, ontmoetingsruimte, …) en hebben we oog voor de cultureel-historische erfgoedwaarde van de gebouwen.

Een lagere belastingdruk

In een land waar de belastingdruk nog steeds bij de hoogste ter wereld behoort, is het essentieel om de belastingen te verlagen. De burgers moeten opnieuw het gevoel hebben dat ze een eerlijke bijdrage leveren aan de dienstverlening en de infrastructuur die ze ervoor in de plaats krijgen. Zo voeren we in Bornem geen verhogingen door van niet-sturende belastingen, maar streven ernaar om die zoveel mogelijk te verlagen. Niet-sturende belastingen zijn algemene heffingen die enkel en alleen het genereren van gemeentelijke inkomsten voor ogen hebben, zonder een weloverwogen beleidsdoel.

Aanvaardbare belastingen en retributies

We gaan met de kam door de belasting- en retributiereglementen om overbodige of achterhaalde heffingen af te schaffen en gaan daarmee fiscale versnippering tegen. Andere, zoals de leegstandbelasting, maken we strenger en koppelen we aan incentives om startende ondernemers in onze gemeente te ondersteunen en zo leegstand in de handelskernen actief tegen te gaan. Hoge huurprijzen mogen geen rem zijn op de aantrekkelijkheid van onze dorpscentra.

Maar we durven ook bestaande belasting- en retributiereglementen uit te breiden of te verhogen om overtreders kordaat aan te pakken of hinderlijk gedrag bij te sturen. Deze belastingen hebben in principe geen financieel motief en zijn wat ons betreft louter een instrument om een bepaald beleid te voeren. In het kader van het lik-op-stukbeleid verhogen we de belasting voor het verwijderen van sluikstorten en worden sluikstorters strenger beboet. Om de parkeerdruk door de komst van de vele appartementen onder controle te houden, trekken we eveneens de belasting op het ontbreken van parkeerplaatsen op en leggen we striktere voorwaarden op.

Faire bijdrages intercommunales

We houden de bijdrages voor de verschillende intercommunales tegen het licht, stellen deze waar nodig in vraag of gaan voor een aanpassing van de bestaande bijdrages. Zo verdient de IVAREM-contantbelasting een grondige analyse en pleiten we voor een aantal sociale en rechtvaardige correcties. Vooral de overdreven kost voor alleenstaanden dient aangepakt te worden. Daarnaast mogen prijsverhogingen door intercommunales niet worden doorgevoerd als die enkel dienen om de gemeentelijke dividenden te verhogen. De burger vult dan louter de putten van de gemeentebesturen op waarbij de dienstverlening bijzaak wordt.

Financiële transparantie

Maar ook de financiële transparantie verdient een serieuze opfrisbeurt. In plaats van te werken met ingewikkelde tabellen en meerjarenplanningen bezorgt de gemeente Bornem aan haar inwoners jaarlijks een overzicht waar de lokale middelen naartoe gaan. Zo ziet elke Bornemnaar in 1 oogopslag waar zijn gemeentelijke belastingen aan besteed worden.

Een verantwoorde subsidiepolitiek

N-VA Bornem staat voor een transparant subsidiebeleid waarbij objectieve criteria primeren en er niet aan vriendjespolitiek wordt gedaan. We geven subsidies enkel op basis van een objectief reglement, waarbij objectieve parameters, die niet op maat van één organisatie worden geschreven, de garantie geven dat iedereen dezelfde behandeling krijgt. Zo maken we werk van een fair subsidiebeleid waarbij onze kleinere verenigingen niet de dupe worden van een ongelijke verdeling van de beschikbare subsidiemiddelen. Net zoals bij de belastingreglementen houden we de huidige subsidiereglementen tegen het licht en sturen we bij waar nodig. Ook retributievrijstellingen worden duidelijk op voorhand vastgelegd.

Toerisme

N-VA Bornem wil innoveren om toeristen te blijven aantrekken, maar wil tegelijk de druk beperkt houden voor de inwoners. Bornem heeft als groene Scheldegemeente alle troeven in handen om een toeristische trekpleister te zijn. Toerisme wordt steevast gelinkt aan vrije tijd, maar heeft uiteraard een groot economisch belang (omzet en directe werkgelegenheid) voor onze gemeente. Bornem is goed voor ongeveer 13 procent van het verblijfstoerisme in het arrondissement Mechelen. N-VA wil toeristen blijven prikkelen door te innoveren omdat het belangrijk is voor onze horeca en werkgelegenheid in eigen streek.

Bornem moet het niet alleen hebben van het rijke historische verleden of het unieke karakter met de vele bossen en waterplassen. Het rijke verenigingsleven staat garant voor tal van nationaal en zelfs internationaal bekende evenementen. Zo wordt er jaarlijks o.a. het Palingfestival en het Vis- en Folklorefestival georganiseerd in Mariekerke. De absolute topper speelt zich in Bornem-centrum af met de 100km lange Dodentocht, het grootste wandelevent in Europa. De Bornemse activiteitenkalender staat boordevol evenementen die hoofdzakelijk gedragen worden door vrijwilligers. N-VA Bornem wil verenigingen ondersteunen en waarderen voor hun inzet omdat zij de uitstraling geven aan onze gemeente.

Bestaand aanbod consolideren en onderhouden

Door de ligging aan de Schelde, de charme van de Oude Schelde en de vele honderden hectares bos beschikt Bornem over veel natuurlijke troeven. Door de vele evenementen valt er bovendien altijd wel iets te beleven in Bornem. We opteren er dan ook voor om het bestaande aanbod te behouden en in te zetten op het onderhoud en een eventuele verbreding van het bestaande toeristische product. Er moet bijvoorbeeld voortdurend geïnvesteerd worden in de aanduiding en het onderhoud van fietsroutes, wandelroutes en ruiterroutes. Een hondenlosloopgebied, waar je hond los mag lopen indien je die onder controle hebt, behoren tot de mogelijkheden om uit te pakken met iets nieuw. We willen het verenigingsleven maximaal ondersteunen opdat zij hun initiatieven die uitstraling geven aan onze gemeente kunnen blijven organiseren.

We maken de bossen meer toegankelijk  en onderhouden wandelwegen beter. Daarnaast blijft de gemeente investeren in bijkomende verblijfinfrastructuur zoals kampeerautoparkings.

Geen massatoerisme

N-VA Bornem wil de toeristische druk beperkt houden, geen massatoerisme aantrekken, maar het kleinschalig houden zodat de druk op de lokale bevolking beperkt blijft.

Toekomstgerichte toeristische visie ontwikkelen

Het effect van o.a. de TV serie ‘Stille Waters’ is al even weggeëbd, maar de troeven uit de serie zijn nog steeds prominent aanwezig. Onze gemeente moet dus werk maken van een toeristische visie op korte en middellange termijn. Hierbij houden we enerzijds rekening met het potentieel van de gemeente (inhoudelijk/financieel) en anderzijds met de vragen en noden van de moderne toerist-recreant. Belangrijke thema’s hierbij zijn: innovatie, creativiteit, originaliteit, toegankelijkheid, duurzaamheid, aanbod voor jeugd en jongeren, aanbod voor gezinnen met kinderen en senioren, …

De gemeente moet de rol van regisseur opnemen en de verschillende actoren uit de private sector en de bovenlokale overheid op regelmatige basis bijeen brengen in het zoeken naar nieuwe opportuniteiten.

Intergemeentelijke samenwerking Klein-Brabant / Vaartland / Rivierenland

Toerisme speelt zich af in een ruimere omgeving. De toerist bezoekt zelden slechts één gemeente maar eerder een streek. Het toeristische beleid moet dus geënt zijn op de toeristische streekvisie. De samenwerking met de buurgemeenten uit Klein-Brabant moet worden gehandhaafd en waar nodig moeten er verbeteringen uit voortvloeien. Bijvoorbeeld: Het aanbod Bornemse evenementen moet aantrekkelijker gemaakt worden en het aanbod moet juist vermeld worden. Er mag ook meer aandacht gaan naar de sterktes van de deelgemeenten. Deze dienen vaker in de verf gezet te worden en verdienen voldoende ondersteuning.

N-VA Bornem steunt het project Van Steen tot Steen van de Vlaamse Overheid om een prominente rol te voorzien voor het Kasteel van Marnix de Sainte-Aldegonde in de opwaardering van de Scheldevallei tussen Antwerpen en Gent. Maar wel met duidelijke voorwaarden ter bescherming van onze Bornemse gemeenschap. Zo moet eerst en vooral de Kasteeldreef beschermd worden als  toegangsweg voor wandelaars, fietsers, sporters en overstekende dieren. Via een doordacht en geïntegreerd mobiliteitsplan moet eveneens de impact van de vele nieuwe bezoekers op onze gemeente worden ingeschat. Daarnaast moet dit project zelf een uithangbord zijn om enerzijds onze andere toeristische troeven te promoten en anderzijds ook onze horecazaken, onze eetgelegenheden, onze slaapaccommodaties en onze handelszaken mee in de kijker te zetten. Het mag geen concurrentiespel worden met onze lokale ondernemers, maar een samenwerking en synergie waar onze Bornemse gemeenschap mee in deelt. En waar mogelijk dient ook maximaal ingezet te worden op de lokale tewerkstelling.

In ons toeristische aanbod willen we in 2023 de 225-jarige herdenking van de Slag van Bornem tijdens de Boerenkrijg (5 november 1798) aangrijpen om de troeven van de Boerenkrijg in onze regio op te waarderen.

Aantrekkelijke en propere gemeente

Er moet meer geïnvesteerd worden om de ‘toegangspoorten’ tot het centrum aantrekkelijker te maken. Mensen moeten het gevoel krijgen dat men welkom is als men Bornem binnenkomt. Tegelijkertijd moet de nodige aandacht besteed worden om de kernen van de deelgemeenten aantrekkelijker te maken.

N-VA Bornem wil zwerfvuil, hondenpoep en sluikstorten prioritair aanpakken. Verenigingen en scholen moeten hierbij betrokken worden, sensibilisering moet waarschuwen voor de gevolgen en de politie moet strenger optreden en beboeten.

Bornem fietsgemeente

Bornem is een geweldige gemeente om met de fiets te verkennen. In elke gemeente zouden dan ook verschillende oplaadpunten voor elektrische fietsen moeten komen zodat fietsers ook rustig de omgeving kunnen verkennen en terug thuis geraken. Ook meer schuilhutten langs de fietsroutes zouden meer fietsers aantrekken.

Sport

Sport is belangrijk om onze gemeente gezond te houden. Met een activerend ‘Sport voor Allen’-beleid willen we dat alle inwoners van Bornem, jong en oud, in hun directe leefomgeving op een veilige, gezonde en kwaliteitsvolle manier kunnen bewegen en sporten. We streven zo naar een ambitieuze ‘fitheidsnorm’ voor onze burgers. 

Daarnaast benadrukt N-VA Bornem de gemeenschapsvormende rol die sport heeft als sociaal bindweefsel in onze maatschappij. Dit kan in eerste instantie door zelf actief te sporten in clubverband, maar evengoed door zich sociaal te engageren als vrijwilliger in de organisatie van een sportvereniging. In Bornem is er al een rijk aanbod aan sporten en sportclubs, maar voor ons is het belangrijk dat de Bornemnaar goed en duidelijk geïnformeerd wordt over het aanbod van sport in zijn gemeente via een geactualiseerde en overzichtelijke inventaris. N-VA Bornem maakt werk van een fair subsidiebeleid waarbij onze kleinere verenigingen niet de dupe worden van een ongelijke verdeling van de beschikbare subsidiemiddelen.

Iedereen levenslang sporten

N-VA Bornem wil alle inwoners aanzetten tot levenslang sporten, met aandacht voor zowel de geëngageerde sporters, als de niet-sporters en sportkansarmen en dit binnen alle leeftijdsgroepen. Gerichte activiteiten naar bepaalde van deze doelgroepen kunnen hen over de streep trekken of uit hun isolement halen. Specifiek willen we ook meer aandacht voor de G-sporters en seniorensporters. We streven zo naar een ambitieuze ‘fitheidsnorm’ voor de burger.

Toegankelijkheid en bereikbaarheid van de gemeentelijke sportfaciliteiten

Toegankelijkheid van de gemeentelijke sportfaciliteiten en sociaal aanvaardbare tarieven voor zelf georganiseerde activiteiten zijn belangrijke aandachtspunten in een ‘sport-voor-allen’-beleid. Wij hebben oog voor de bereikbaarheid van de Bornemse sportinfrastructuur en zetten in op veilige en gemakkelijk toegankelijke toegangswegen, zodat iedere sporter op een verantwoorde manier zijn of haar sport kan beoefenen.  

Vraaggerichte ondersteuning

Als gemeentebestuur maken we werk van de logistieke ondersteuning van onze sportclubs. Naast het ter beschikking stellen van materiaal voor de opbouw van eenmalige evenementen en of wedstrijden, gaan we op zoek naar opslagplaatsen voor het stockeren van materiaal van clubs dat maar enkele keren gebruikt wordt. Daarnaast zoeken wij actief mee naar een constructieve oplossing voor zonevreemde terreinen.

Een geactualiseerde en overzichtelijke inventaris van het lokale sportaanbod

Verdienstelijke sporters worden jaarlijks in de bloemen gezet, ook de minder bekende sporten die qua aandacht soms wel eens uit de boot durven vallen. Wij willen dit gebeuren koppelen aan een infodag bij de sportclubs om meer mensen aan het sporten te krijgen. Tegelijkertijd bieden we als gemeente op onze website een geactualiseerde en overzichtelijke inventaris van het lokale sportaanbod aan. N-VA Bornem wil dat gemeentelijke sportinfrastructuur op een gebruiksvriendelijke manier kan gereserveerd worden voor sportactiviteiten via internet.

Breed gedragen en kwalitatief sportbeleid en -aanbod

We gaan voor een geoliede samenwerking tussen alle lokale sportactoren binnen de gemeente. De sportdienst neemt de regierol op om via de sportraad een netwerk te creëren vanuit een goed uitgewerkte visie. Via deze samenwerking zorgen we ervoor dat blinde vlekken in het aanbod worden weggewerkt. Ook creëren we zo een aanbod op maat, waarbij iedereen een sport kan terugvinden die bij hem of haar past, zowel in een georganiseerde als in een licht-georganiseerde context. Versnippering trachten we te vermijden en we stimuleren samenwerking of samengaan van lokale sportclubs. Hierbij is een optimale benutting van de beschikbare accommodatie noodzakelijk. Zeker tijdens de piekmomenten gaan we als gemeentebestuur op zoek naar oplossingen en zitten hiervoor samen met externe partners om samenwerkingsvormen op te zetten.

Beweegvriendelijk Bornem

Ook de licht-georganiseerde sport die de laatste jaren een groei kent, krijgt de nodige aandacht. Daarnaast gaan we voor het sport- en beweegvriendelijke inrichten van groene zones en lokale speelpleintjes, en dan vooral in onze deelgemeenten waar niet altijd de nodige infrastructuur aanwezig is. Om onze minder mobiele gebruikers te steunen, plaatsen we een rolstoelschommel in het Breeven of in de buurt van Huize De Steiger of Huize Eyckerheyde.

Betere afstemming van de werking van de sportraad

Wij blijven de sportraad ook in de toekomst ondersteunen, maar willen hun werking beter afstemmen op de gemeentelijke agenda. Zo heeft de raad als taak het gemeentebestuur inzake het gemeentelijke sportbeleid te adviseren. Maar helaas hebben we vorige legislatuur gezien dat hun advies op tal van momenten gevraagd werd nadat er al een beslissing genomen werd door het schepencollege. Zo ondermijnen we natuurlijk de intentie en de goede werking van de sportraad.

Sociaal Beleid

N-VA wil een gezond beleid voor een gezond sociaal weefsel. Sociaal beleid staat voor een geïntegreerd beleid, waar iedereen - jongeren, gezinnen, medioren, senioren, personen met een beperking - zich kunnen thuis voelen. Iets waar binnen alle beleidsdomeinen rekening mee dient te worden gehouden.

Een informatie- en dienstverlening op maat is hierbij noodzakelijk. Gelijke toegang tot een menswaardig bestaan is een RECHT, doch respect dient te werken in twee richtingen. Het is een verhaal van rechten, maar ook plichten. De vrijwilliger mag hierbij niet uit het oog worden verloren en dient naar waarde te worden geschat. Een geloofwaardig en gedragen sociaal beleid is er een van goede zorgen, maar het staat of valt ook met heldere afspraken.

Communicatie als sleutel voor een beter sociaal weefsel

De bestaande sociale kaart dient up-to-date gehouden te worden en beter gecommuniceerd te worden. Via buurtgesprekken per wijk kunnen burgers geïnformeerd worden over het sociale beleid en kunnen vragen meegenomen worden bij de uitwerking van het lokale sociale beleidsplan. Dit om het beleidsplan te optimaliseren.

Vrijwilligerswerk maximaal ondersteunen

We ijveren voor een centraal punt om alle vrijwilligers te centraliseren en nieuwe vrijwilligers aan de voor hen gepaste plek toe te wijzen. We willen hiervoor samenwerken met het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk. N-VA ijvert ervoor dat alle vrijwilligers kunnen rekenen op een collectieve verzekering tijdens hun vrijwilligerswerk. Een vrijwilliger dient te worden gestimuleerd, niet meteen financieel maar bijvoorbeeld via het aanbieden van een Bornembon of een cinematicket aan vrijwilligers. Op het vrijwilligersfeest nodigen wij alle Bornemse vrijwilligers uit.

Ook de buurtwerking verdient opwaardering en stimulering. Een goede buurtwerking zorgt voor een beter sociaal weefsel. N-VA Bornem ziet in de buurtmoestuintjes, middels de juiste benadering, een breed gedragen project rond gezonde voeding, lichaamsbeweging, biodiversiteit, sociale integratie, waaruit bijkomend een nieuwe ontmoetingsplek ontstaat.

Herstellen van de individuele verantwoordelijkheid

De gemeente responsabiliseert haar burgers: geen enkele vorm van fraude is aanvaardbaar. Dit door de ondersteuning zo transparant mogelijk te maken. Tegenover bepaalde rechten staan immers ook bepaalde plichten. De gemeente voorziet opleidingen om de fraude-alertheid van het personeel aan te scherpen. Uitgeschreven processen en procedures sluiten mogelijke achterpoortjes en maken dat de spelregels duidelijk vastliggen voor iedereen. Met het oog op het opsporen en vaststellen van misbruiken werkt de gemeente intens samen met de lokale politie, met de federale en regionale inspectiediensten en met arbeidsauditeurs.

De gemeente heeft in haar beleid aandacht voor preventie via voorlichting en begeleiding, maar ook voor het aanpakken van wantoestanden via controle, opsporing en zo nodig sanctionering.

Een gezond beleid voor een betere gezondheidszorg

De gemeente schakelt zich in het preventiebeleid van de Vlaamse Gemeenschap in, met name via “LOGO” (Locoregionaal gezondheidsoverleg en -organisatie). We willen het lokale gezondheidsbeleid bij één ambtenaar onderbrengen, één schepen voor gezondheid, welzijn en sociale zaken. Dit zorgt voor een beter globaal overzicht.

De artsen binnen de gemeente worden in kaart gebracht en betrokken bij het gezondheids- en sportbeleid. Er dient tot een verregaande samenwerking te worden gekomen tussen de verscheidene zorgverstrekkers en het Sociaal Huis met één centraal informatiepunt.

Via het Sociaal Huis dient er een engagement te komen naar laagdrempelige medische zorg voor daklozen en mensen die leven in armoede. De gemeente sensibiliseert proactief rond afbraakwerken en asbest.

Integrale toegankelijkheid

De gemeente moet de toegankelijkheid van gebouwen en dienstverlening optimaliseren. Ook buiten de gebouwen om moet de gemeente inzetten op toegankelijkheid. De gemeentelijke website en de andere dienstverlenende websites moeten het ‘any-surfer’-label behalen.

Om de pijnpunten kenbaar te maken installeert de gemeente een adviesraad 'Toegankelijkheid' die bestaat uit ervaringsdeskundigen. Via gemeentelijke reglementen en verordeningen stimuleert de gemeente bij de toekenning van bouwvergunningen de aanvragers om rekening te houden met toegankelijkheid. De gemeente stimuleert de aanpassing van woningen voor gehandicapten en langdurig zieken.

We integreren de European Disability Card in de gemeente zodat personen met een beperking zonder discussie beroep kunnen doen op kortingstarieven voor lokale diensten en evenementen.

De Buurtkar is een voorbeeld van een mooi sociaal project, doch dient beter te worden afgestemd met gebruiker, concurrentie met lokale handelaars wordt weggewerkt en de huidige stopplaatsen worden onder de loep genomen

Integratie als sleutel voor armoedebestrijding

De gemeente ondersteunt organisaties die collectieve acties opzetten met het oog op sociale integratie. Er dient een proactief beleid te worden gevoerd om verborgen armoede te identificeren.

Met de fusie van de Klein-Brabantse huisvestingsmaatschappijen dient er versneld werk gemaakt te worden van de bestaande wachtlijsten. Hierbij is het voor N-VA Bornem belangrijk dat de lokale verankering blijft bestaan met een belangrijke rol voor de lokale toewijzingscomités.

De gemeente ondersteunt tewerkstellingsinitiatieven van langdurig werklozen en personen met een arbeidshandicap binnen de sociale economie met het oog op doorstroming naar de reguliere economie.

De gemeente stimuleert in overleg met cultuur-, sport- en jeugdverenigingen, de participatie van kansengroepen aan het socio-culturele leven in de gemeente.

Toegankelijke dienstverlening

Een toegankelijke dienstverlening kan gewoonweg al bereikt worden via optimalisatie en uitbreiding van de bestaande informatie en communicatiekanalen, m.n. de webstek www.bornem.be, B-magazine, B-info, … Met de inkanteling van het OCMW in de gemeente worden onze bestuursorganen grondig hertekend. Nog al te vaak wordt er binnen de administratie naast elkaar gewerkt, terwijl een geïntegreerde aanpak significante efficiëntiewinsten kan opleveren. Als partij pleiten we voor een maximale personeelsintegratie binnen de lokale overheidsstructuren (gemeente, OCMW, verzelfstandigde entiteiten,…). Technologie en digitalisering bieden de mogelijkheid om zaken efficiënter te behandelen, wat maakt dat er tijd en middelen vrijkomen die kunnen worden ingezet voor meer kwetsbare doelgroepen. N-VA pleit daarnaast ook voor de optimale benutting van de bestaande gemeenschapshuizen in de deelgemeenten.

Invoering van het systeem van zorgparkeren

We merken dat zorgverleners zoals thuisverplegers geregeld moeite hebben om bij het bezoeken van hun patiënten snel een parkeerplaats in de buurt te vinden. Hieraan kan het systeem van zorgparkeren een oplossing bieden. Inwoners kunnen een sticker kleven aan of bij hun garage, oprit of parkeerplaats waardoor ze zorgverleners de toelating geven om er voor korte tijd te parkeren. Zo wint de zorgverlener tijd en kan hij of zij meer tijd besteden aan de patiënten. De zorgverleners dienen zich eenmalig te registreren bij de gemeente en krijgt een P+Z kaart. De gemeente voorziet de stickers voor de geïnteresseerde Bornemnaars. In een reglement rond parkeren en zorg (P+Z) worden dan concrete afspraken opgetekend. De P+Z-kaart, waarop de nodige contactgegevens van de zorgverlener vermeld staan, dient zichtbaar in het voertuig achter gelaten te worden. Aan de hand hiervan kan de betrokken bewoner de zorgverlener contacteren indien hij/zij toch dringend dient te vertrekken. N-VA Bornem pleit voor de invoering van dit systeem in Bornem.

Medioren en senioren

N-VA Bornem gaat voor een leeftijdsvriendelijke omgeving en een geïntegreerde samenwerking op alle beleidsterreinen. Zowel de actieve als zorgbehoevende medioren en senioren maken integraal deel uit van de Bornemse samenleving. Een ouderenbeleidsplan moet doelgericht en efficiënt, optimaal en kwaliteitsvol uitgevoerd worden. Wij willen een buurtgerichte aanpak en een geïntegreerde samenwerking op alle beleidsterreinen en tussen de diverse diensten: sociaal huis, gemeente, verenigingen, adviesraden en vrijwilligersnetwerken.

Een volwaardige deelname in de gemeente

Voor N-VA zijn de Bornemse senioren geen aparte groep, maar wij zien hen als een integraal deel van onze samenleving. Een actieve deelname is van belang. De reorganisatie van de huidige seniorenraad tot een onafhankelijke, maatschappelijk representatieve, dynamische raad die weegt op het beleid dringt zich op.

De N-VA zal ook instaan voor het organiseren van een ouderenbehoeftenonderzoek om zo verder het aanbod van ontspannings- en ontplooiingsmogelijkheden binnen de gemeente in kaart te brengen, maar ook te verbeteren.

Ter ondersteuning van onze seniorenconsulent willen we met de oprichting van een ouderenloket accuraat en snel aan de noden van de oudere Bornemse bevolking voldoen.

Kwalitatieve zorg- en dienstverlening op maat: ‘Oud is not out’

N-VA Bornem gaat voor een kwalitatieve zorg- en dienstverlening op maat van de Bornemse inwoners en in samenwerking met alle organisaties en instellingen die actief zijn in de sector in de gemeente Bornem dan wel de buurtgemeenten. De opwaardering van de wijken en buurten sluit hier voor N-VA op aan. Een kwalitatieve zorg- en dienstverlening kan onder andere gecreëerd worden door het proactief detecteren van problemen via informatie over de bestaande zorg- en dienstverlening, maar ook door meer aandacht voor individuele begeleiding en doorverwijzing waar nodig.

Een voorrangsbeleid op wachtlijsten in het kader van residentiële zorg voor wie een link heeft met de gemeente is belangrijk. De gemeente moet zoeken naar oplossingen om de wachtlijsten weg te werken.

Aangepast huisvestingsbeleid

N-VA Bornem kiest voor een aangepast huisvestingsbeleid via informatie-verstrekking/advies van premies voor aanpassing eigen woning dan wel kangoeroewonen. De Bornemse beleidsploeg dient zelfs zo ver te gaan als het onderzoeken van opkoopmogelijkheden en renovatiemogelijkheden van oude woningen om er seniorenwoningen van te maken. Ook aan de lange wachtlijsten dient paal en perk te worden gesteld waarbij centralisatie een oplossing kan bieden op korte termijn en voorziening van meer plaatsen in kortverblijf, dag- en nachtopvang, serviceflats, seniorenflats, … op lange termijn. De mogelijkheid om langer thuis te wonen moet voldoende gestimuleerd worden.

Strijd tegen vereenzaming en sociaal isolement

N-VA Bornem pakt eenzaamheid en sociaal isolement aan met een tweesporenbeleid: detectie van eenzame personen en ondersteuning van eenzamen personen. Wij gaan voor het integreren van een meldpunt in de gemeente en de deelgemeenten (gemeenschapshuizen) om een passende aanpak te ontwikkelen met de verscheidene actoren in de gemeente. Dit kan door het invoeren van huisbezoeken bij senioren of een telefooncirkel waarbij vrijwilligers op regelmatige tijdstippen met senioren telefonisch contact hebben met als doel informatieverlening en strijd tegen vereenzaming of het uitwerken van een project “adopteer een oudere” in samenwerking met scholen, jongeren en gezinnen.

Wij zien een woonzorgcentrum als spil in de buurt door hen in te bedden in ons sociaal weefsel met aandacht voor bereikbaarheid, de mogelijkheid tot sociale contacten en participatie aan het gemeenschapsleven. Een echt flexibel inzetbaar gebouw, ook voor de blokkende studenten.

Bornem als dementievriendelijke gemeente

Gezond en gelukkig ouder worden gaat niet enkel om het voorkomen van ziekte en vroegtijdige sterfte, maar nog meer om het behoud van de kwaliteit van leven, zowel op fysiek, psychisch als sociaal vlak. Door de toenemende vergrijzing vormt ook dementie meer dan ooit een uitdaging voor onze samenleving. Tegen 2035 verwacht men een toename met 55,1% van het aantal mensen met dementie in Bornem. Aan de hand van een aantal actiepunten willen we van Bornem een dementievriendelijke gemeente maken: werken aan een genuanceerde en realistische beeldvorming rond dementie; engageren om het helpen  bespreekbaar maken van de ziekte en inzetten om meer kennis over dementie te verspreiden; streven naar een maximale integratie van personen met dementie in het dagelijkse leven en proberen bestaande drempels te beperken; aandacht hebben voor de omgeving, de mantelzorgers rond de persoon met dementie en deze mee ondersteunen.

Werken aan voetgangerscirkels

Bornem is een wandelgemeente. Door de vele voetpaden, doorsteekjes en trage wegen op te waarderen wil N-VA Bornem zogenaamde voetgangerscirkels ontwikkelen. Dit zijn cirkels waar senioren te voet al hun voorzieningen kunnen bereiken en hun boodschappen kunnen doen zodat zij langer in hun vertrouwde leefomgeving kunnen wonen, meer bewegen en mensen blijven ontmoeten en zo eenzaamheid vermijden. We onderzoeken of er extra zitbanken op deze routes nodig zijn zodat het aangenaam wandelen is en er tijdig kan gerust worden. Valpreventie staat op deze routes centraal. Zo willen we de mobiliteit van senioren, maar natuurlijk ook van (groot)ouders met wandelwagens en minder mobiele voetgangers bevorderen.

Jongeren

In Bornem moeten kinderen en jongeren volop de kans krijgen om kind en jongere te zijn. Zij moeten de tijd en ruimte krijgen om op te groeien en mogen daarbij gerust fouten maken. N-VA ziet een sterke jeugdraad als de spil voor  inspraak, ook politieke jongerenverenigingen zullen hiervan deel uitmaken. De diversiteit zal hierdoor enkel maar vergroten.

Vergroten capaciteit jeugdverenigingen

N-VA Bornem wenst verder te investeren in speelpleinen, jeugdhuizen, groene ruimten, enz. Desnoods met multifunctioneel gebruik van bestaande gebouwen - waarbij de kerken als gebouw kunnen worden opengesteld voor studenten tijdens de blok - dan wel door optimalisatie via budgetvriendelijke investeringen. De deelgemeenten die Bornem rijk is, mogen hierbij alleszins niet uit het oog worden verloren.

Jeugdraad als spil voor de inspraak

De jeugdraad kan niet meer enkel dienen als mededelingsraad. N-VA gaat prat op de belangrijkheid van de raad waarbij inspraak voorop staat. Om de diversiteit te vergroten mag in geen geval een politieke jongerenvereniging de toegang worden geweigerd.

Sensibilisering van jongeren

Jongeren in Bornem maar ook in de buurtgemeenten kunnen steeds bijleren. N-VA wenst verder in te zetten op het sensibiliseren van jongeren, waarbij men beter voorkomt dan te moeten genezen.

Toegankelijker jeugdhuis met meer fuifmogelijkheden

Momenteel zijn de fuifmogelijkheden in Bornem beperkt. Jongeren dienen beroep te doen op de fuiforganisaties in buurgemeenten. N-VA zal op zoek gaan naar een plaats die qua ligging geen al te grote overlast aan buren zal bezorgen bij het geven van fuiven, doch ook een plaats waar éénieder zich elke dag kan ontplooien en zichzelf zijn. Een plaats voor iedereen waarbij er niet voorbijgegaan mag worden aan de nood tot laagdrempeligheid en bereikbaarheid van dergelijke jeugdhuizen. Eén en ander kan via een feestcomité worden opgevolgd en georganiseerd.

Invoering van een kindergemeenteraad

Ook onze jonge Bornemnaars worden niet vergeten. Om hun betrokkenheid en interesse in de gemeente te stimuleren pleiten we voor de invoering van een kindergemeenteraad, waar de kinderraadsleden op een leuke en constructieve manier kunnen meewerken aan een aangenaam Bornem.

Energie, landbouw en milieu

N-VA Bornem pleit voor een gemeentelijk energie-, landbouw- en milieubeleid dat gebaseerd is op duurzaamheid. Duurzaamheid staat voor een efficiënt beleid aan de hand van rationele keuzes in samenwerking met de gemeenschap en voor een duidelijk handhavingsbeleid waarbij de vervuiler betaalt. De gemeente Bornem zal hierbij haar gemeenschap niet alleen in de goede richting moeten sturen, ze geeft ook zelf het goede voorbeeld zonder echt te betuttelen.

De landbouw zal eveneens milieu-inspanningen moeten leveren. De kwaliteit mag niet inboeten, doch dient men productiever te zijn. Ook de investering in de kwaliteit van de leefomgeving zal zorgen voor een aantrekkelijk landbouwleven.

Voorkomen is beter dan genezen

De gemeente Bornem dient de Bornemnaars meer te sensibiliseren en het belang van ons gebruikspatroon onder de loep te nemen. Door dit patroon aan te passen en rationeler om te gaan met grondstoffen en producten die men dagelijks gebruikt, zal N-VA inzetten op het proactief ter kennis brengen aan de Bornemse inwoners hoe een duurzaam beleid kan worden bereikt.

Duurzaam beleid is geïntegreerd beleid

De principes van een duurzaam milieu- en energiebeleid dienen te worden meegenomen bij het beheer van wegen en gebouwen, het aankoopbeleid, de openbare reiniging, … . Voor N-VA Bornem is dit de taak van een duurzaamheidsambtenaar met een duidelijk takenpakket.

De gemeente geeft het voorbeeld

De gemeente Bornem dient meer te communiceren over haar aanpak om aan te tonen hoe milieubewust en duurzaam gedrag in de praktijk kan vertaald worden. De gemeente Bornem dient in eigen boezem te kijken en zal zelf verder de nodige investeringen dienen te verrichten om zowel energie- en milieubewuster te zijn als te besparen. Ook het stimuleren van verenigingen via subsidies kan bijdragen tot een propere Bornemse gemeente.
Verder dient de gemeente meer vuilbakken te plaatsen waar wandelaars, fietsers enz. hun afval kunnen deponeren. Dit om zwerfvuil te voorkomen en onze gemeente schoon te houden. Hondenpoepbuizen op strategische plaatsen helpen de Bornemse baasjes bij het net houden van onze omgeving.

De burger maakt mee het beleid

N-VA verlangt in Bornem meer participatie van de burger zowel bij de vorming als bij de uitwerking van het milieubeleid waarbij de eindbeslissing wel bij de gemeente zelf ligt. N-VA Bornem zet in op de milieuraad, waarbij naar de Bornemnaars zal worden geluisterd. Weg met enkel inspraak voor de vorm. Een nauwere samenwerking met de verenigingen en buurtbewoners staat hierbij dan ook centraal.

De vervuiler betaalt

De gemeente moet een billijk duurzaam beleid voeren van afvalverwerking tot het aanpakken van hinder. Het vergroten van de bewustwording staat centraal, samen met een duidelijk handhavingsbeleid binnen de gemeente middels een correct en fair politiereglement. Ook het achterhalen van de “vervuiler” is hierbij van belang. De GAS-ambtenaar kan hierin een centrale rol spelen. In de strijd tegen sluikstorten verhogen we de inzet van vaste mobiele camera’s. De tweede generatie camera’s – de zogenaamde intelligente camera’s – reageren ook op beweging.

N-VA wenst in Bornem een onderzoek naar een betere scheiding van afval met de inzet van kleine containers, een onderzoek naar de kostprijs voor extra ophalingen van roze zakken of de inzet van speciale composteerbare zakken of GFT-bakken. De stevigheid van de vuilzakken liet in het verleden geregeld te wensen over. Daarom blijven wij waken over de kwaliteit van de geleverde vuilzakken.

Opwaardering en verbreding van het platteland

N-VA gaat in Bornem voor het behoud, de herintroductie (waar nodig) en het stimuleren van de buurtwinkels. Ook het inrichten van volkstuintjes in het centrum van Bornem, of zelfs buiten het centrum, kan bijdragen tot de opwaardering van het platteland. Tegelijkertijd promoten we als gemeente actief projecten zoals ‘Boeren & Buren’, …

Aanstelling van een schepen van dierenwelzijn met een dierenwelzijnsraad

Met een schepen van dierenwelzijn denken wij aan de vele Bornemse dierenliefhebbers en hun noden. Ter ondersteuning van deze schepen richten wij een dierenwelzijnsraad op die de vragen en behoeftes van de Bornemnaars evalueert en de gemeente Bornem adviseert bij haar beslissingen.

Streng toezicht op de jacht

Onze landelijke gemeente Bornem met zijn bossen en velden nodigt ook uit tot jagen. Jagers staan mee in voor een correct wildbeheer. Helaas hebben we de laatste jaren gemerkt dat niet iedere jager zich aan de regels houdt en de rust en de veiligheid in onze gemeente in het gedrang brengt. Wij ijveren dan ook voor een strenge aanpak van deze cowboy-jagers die hun bonafide collega’s een kwalijke reputatie bezorgen. Stroperij, fokkerij en andere overtredingen dienen zwaar aangepakt te worden. In het verleden hebben we al gepleit voor het uittekenen van de gemeentelijke gronden uit het jachtgebied en wij willen privégrondbezitters in de toekomst blijven ondersteunen wanneer ze beslissen om hun perceel te laten uitkleuren.

Behoud toegang containerpark Sint-Amands voor Bornemnaars

In onze regio baat Ivarem 11 recyclageparken uit voor 10 gemeenten, waaronder Bornem en Sint-Amands. Met meer dan 1 op 3 bezoekers uit Bornem wordt het containerpark in Sint-Amands veelvuldig gebruikt door bewoners uit Mariekerke, Branst en Bornem. Met de fusie tussen Puurs en Sint-Amands dreigt de toegang voor Bornemnaars tot dit containerpark geschrapt te worden. N-VA Bornem gaat voor een samenwerkingsovereenkomst met Puurs-Sint-Amands waarbij de toegang voor de vele Bornemnaars tot dit containerpark kan behouden blijven, want wij vrezen dat het Bornemse containerpark onvoldoende capaciteit heeft voor de extra 11.000 bezoeken.

Gezinsbeleid

Het gezin van de Bornemse inwoners is voor N-VA één van de hoekstenen in onze maatschappij. Het klassieke gezinspatroon is steeds minder de norm. Eenoudergezinnen, nieuw samengestelde gezinnen, gezinnen met kinderen met een handicap, gezinnen met ouders met een handicap, gezinnen uit hogere klasse, kansarme gezinnen, ... alle hebben ze andere noden waarmee rekening dient te worden gehouden. Ook de combinatie werk en gezin kan door de gemeente worden ondersteund. Optimalisatie dringt zich dan ook op.

Gezinstoets is de norm

Alvorens een beleidsbeslissing wordt genomen, zal de N-VA instaan voor het organiseren van een gezinstoets bij de Bornemse gezinnen.

Lokaal loket kinderopvang in het Sociaal Huis

De gemeente zal instaan voor de opstart en de organisatie van een lokaal loket kinderopvang, zodoende dat een overzicht kan worden bekomen van de beschikbare plaatsen en de pijnpunten in het huidige beleid. Een actieve (financiële) ondersteuning van onthaalouders en privé mini-crèches is hiermee onlosmakelijk verbonden, zoals door middel van starterspremies, verwarmingspremie enz… Er wordt nagegaan in hoeverre de gemeente verder dient tussen te komen in voldoende, flexibele én betaalbare kinderopvang.

Aandacht voor de verschillende gezinsvormen

Het aantal éénoudergezinnen stijgt, er zijn meer nieuw samengestelde gezinnen in allerlei vormen en ouders met een gelijk geslacht, maar ook het rollenpatroon binnen het traditionele gezin verandert. N-VA Bornem wil de nodige aandacht geven aan deze veranderende gezinsrealiteit en de taak van de gemeente hierbij met onder andere een register voor co-ouderschap zodat de ouder waar het kind niet gedomicilieerd is, toch kan genieten van de sociale voordelen verbonden aan een kind dat gedomicilieerd is bij de andere ouder.

Pamperbak voor kansarme gezinnen

N-VA Bornem denkt aan het initiatief om te voorzien in een inzamelbox voor de te klein geworden en/of overschotten aan luiers en deze dan te distribueren onder de kansarme gezinnen die reeds beroep kunnen doen via het Sociaal Huis op de betere Eetbox van de gemeente.

Voorzien in speeltuinen met integrale toegankelijkheid

Speeltuinen zijn aanwezig in de gemeente, doch onvoldoende voor N-VA Bornem waarbij ook de deelgemeenten niet uit het oog mogen worden verloren. N-VA wenst alle speeltuinen ook te voorzien van toestellen aangepast aan personen met een beperking, zoals bijvoorbeeld het plaatsen van een rolstoelschommel.

Buurt- en wijkwerking versterken de sociale cohesie

Als gemeente maken we verder werk van het stimuleren en ondersteunen van wijk-, buurt- en straatfeesten via een fair ondersteuningsbeleid.

De gemeente moet actief op zoek gaan naar ontmoetingsplaatsen voor ouders en grootouders om bij te praten en ervaringen uit te wisselen terwijl kinderen naar hartenlust spelen.

Ondersteuning op alle vlakken van het verenigings- en vrijwilligersleven

N-VA Bornem zal zich inzetten om vrijwilligers te matchen met “eenzamen”. Met alle mogelijke middelen zal er actief worden gezocht naar vrijwilligers en zal er naar een attractief beleid worden gewerkt  voor deze vrijwilligers.

Via het stimuleren van vrijwilligerswerk meent N-VA het welzijn van alle Bornemnaars, en ook de Bornemse senioren, te bevorderen. Door middel van een goede waardering en ondersteuning wenst N-VA vrijwilligers aan te trekken en tevens te behouden.

Cultuur

Bornem staat bekend – ook in de grotere regio – voor het mooie cultuuraanbod in het Cultureel Centrum Ter Dilft en in Kasteel d’Ursel. Maar ook ons erfgoed, monumenten, landschappen, kunstgalerijen, musea, de bibliotheek, de academie voor muziek, woord en dans, de tekenacademie, … zijn over de gemeentegrenzen heen bekend. Deze troeven moeten we dan ook blijven promoten voor Bornemaars en niet-Bornemnaars.

Maar de afgelopen legislatuur ging het vernieuwde CC Ter Dilft met de meeste aandacht (en centen lopen). Hierdoor bleven de inwoners van de deelgemeenten, op een paar activiteiten na, op hun honger zitten. Via een vernieuwend en uitgebreider activiteitenaanbod waarbij elke deelgemeente aan bod komt, gericht op hun specifieke historische en culturele eigenschappen, wil N-VA Bornem aan hun wensen tegemoet komen.

Een gemeenschapsvormend cultuurbeleid

N-VA Bornem wil inzetten op een vernieuwd en uitgebreider activiteitenaanbod waarbij elke deelgemeente aan bod komt, en dan ook gericht op hun specifieke historische en culturele eigenschappen. Bovendien verankeren we zo ook de ontmoetingsplaatsen of breiden ze uit en behouden we het sociale weefsel in deze dorpsgemeenschappen. Hierbij benutten we de bestaande culturele infrastructuur optimaal. Voor lokale kunstenaars en kunstinitiatieven voorziet de gemeente gelegenheden om hun werk te tonen aan de lokale gemeenschap.

Kerkenbeleidsplan met aandacht voor erfgoed

Mogelijke toekomstscenario’s van onze parochiekerken leggen wij vast in een ondersteund kerkenbeleidsplan en inspelend op de lokale of maatschappelijke behoeften (bvb. museum, ontmoetingsruimte, …) en spelen zo ook de cultureel-historische erfgoedwaarde van de gebouwen uit.

Belang van de Vlaamse amateurkunsten en volkstradities

In onze gemeente loopt er heel wat cultureel talent rond. N-VA Bornem benadrukt het belang van de Vlaamse amateurkunsten en volkstradities: onze fanfares, harmonieën, koren, dansgroepen, amateurtoneel, … staan al vele decennia in het hart van de cultuurbeleving van vele burgers. Voor hen voorziet de gemeente in een specifieke ondersteuning. Daarnaast zijn wij als gemeente Bornem fier op onze Vlaamse identiteit en dragen dat ook uit naar onze burgers. Zo maken we van de Vlaamse feestdag op 11 juli een groot Bornems volksfeest met aandacht voor ons cultureel materieel en immaterieel erfgoed.

Cultuur dicht bij de mensen

Cultuur brengt mensen samen en draagt bij tot hun verbondenheid. Als gemeente zorgen we ervoor dat elke vorm van cultuur toegankelijk is voor al onze inwoners, zowel op gebied van aanbod, prijzen als bereikbaarheid, door bvb. ook de Bornembus in te schakelen. Hierbij houden wij het “dicht-bij-huis” principe steeds in het achterhoofd. Het kan niet de bedoeling zijn om voor elke cultuurbeleving de trip naar een grote stad te moeten maken.

Erfgoed

Monumenten en landschappen dienen, als erfgoed, beschermd en in stand gehouden te worden. Ze bepalen voor een groot deel de toeristische aantrekkingskracht van Bornem. Onze visie rond een streekarchief, erfgoeddepot, archeologiebeleid, opleiding en vorming, sensibiliseringsprojecten houden wij up-to-date in een duidelijk erfgoedbeleidsplan.

Nutskasten verfraaien met historisch erfgoed

De interesse voor erfgoed en historische identiteit neemt meer en meer toe. N-VA Bornem wil het nuttige aan het aangename koppelen door van de saaie, grijze nutskasten Bornemse troefkaarten maken. Zo willen we de verschillende elektriciteitskasten bekleden met historische foto’s om de belevingswaarde van ons centrum te verhogen en de Bornemse identiteit versterken.

Waarden en normen

De N-VA staat voor een inclusieve samenleving met gelijke rechten én plichten voor iedereen: man of vrouw, hetero of holebi, autochtoon of allochtoon, jong of oud, gelovig of niet. Vooroordelen, fysiek en verbaal geweld of pesterijen omwille van iemands eigenheid zijn ontoelaatbaar. Zowel op het werk, in de privésfeer als op straat. Als partij blijft N-VA Bornem het voortouw nemen in het gevecht tegen vooroordelen en uitsluiting, net zoals we dat afgelopen legislatuur gedaan hebben in de gemeenteraad.

Wij zetten in op een Vlaams burgerschap, waarbij we nieuwe Vlamingen integreren in ons verhaal. In de lokale besturen staat daarom neutraliteit best voorop. Wij zijn terecht fier op onze Vlaamse identiteit en dragen dit ook uit naar onze dorpsgenoten.

Gelijke kansen en diversiteit

N-VA Bornem staat voor een inclusieve samenleving met gelijke rechten én plichten voor iedereen: man of vrouw, hetero of holebi, autochtoon of allochtoon, jong of oud, gelovig of niet. Vooroordelen, fysiek en verbaal geweld of pesterijen omwille van iemands eigenheid zijn ontoelaatbaar. Zowel op het werk, in de privésfeer als op straat.

De toenemende diversiteit in onze samenleving is een realiteit waarmee we positief aan de slag willen. Dat betekent dat we iedereen uitnodigen om vanuit zijn of haar eigenheid mee te bouwen aan een Vlaamse samenleving en een gedeelde toekomst, als evenwaardige burgers, met gelijke rechten en plichten. Dat betekent evenzeer dat we uitgaan van wat ons bindt en elke vorm van discriminatie op basis van herkomst bestrijden.

Fier op onze Vlaamse identiteit

Nergens leeft onze Vlaamse identiteit zo sterk als in onze straten, wijken, gemeenten en steden. Die identiteit is wat ons verbindt, want we begrijpen elkaar omdat we allemaal Nederlands praten en dezelfde waarden delen: gelijkheid tussen man en vrouw, respect voor seksuele geaardheid, vrijheid van meningsuiting, … Derhalve moeten wij proberen iedereen die in Vlaanderen opgroeit, naar school gaat, werkt, participeert en leeft, maximaal te emanciperen in de beleving van deze waarden.

Verantwoordelijkheid nemen door onze rechten niet boven onze plichten te plaatsen. Dat is onze rode draad. En daar zullen we nooit op toegeven. Want ze is de enige basis voor een veilige en geborgen gemeenschap en voor een warme en welvarende gemeente, nu en in de toekomst. Onze Vlaamse gemeenschap mag nooit bepaald worden door de afkomst van haar leden, maar wel door hun dromen, talenten en respect voor elkaar. Want het gaat niet om de keuzes die voor jou werden gemaakt, maar wel om de keuzes die je zelf maakt. Het gaat niet om de taal of het geloof van je ouders, het gaat om de wortels die je zelf in de Vlaamse cultuur laat groeien.

Al wie onze vrijheden en tradities, al wie onze Vlaamse identiteit omarmt, heeft hier een toekomst. In Vlaanderen, maar ook in onze gemeente willen we alle mensen zo kansen geven en voluit laten genieten van al hun talenten.

Taal als bindmiddel van onze cultuur

Identiteit kan je niet zomaar opleggen. Dat groeit vanuit onze gemeenschap, in onze scholen, onze verenigingen en overal waar mensen samenkomen. Taal is daarbij het onlosmakelijk bindmiddel van onze cultuur en van onze gemeenschap. Het lokale bestuursniveau heeft daarvoor de beste instrumenten in handen. Mensen die in Bornem willen wonen, moeten bereid zijn de taal te leren en een actieve bijdrage te leveren. Als lokaal bestuur willen we de oefenkansen voor anderstaligen vergroten. Met een ‘buddysysteem’ willen we nieuwkomers helpen om bijvoorbeeld een job te zoeken of aansluiting te vinden in onze lokale leefgemeenschap.

Volksfeest in Bornem

N-VA Bornem wil van onze Vlaamse feestdag een groot Bornems volksfeest maken met een jaarlijkse 11 juliviering met Vlaamse Leeuwen in het straatbeeld. Zo sluiten we ons aan bij de meerderheid (ongeveer drie op de vier) van steden en gemeenten die al deelnemen aan Vlaanderen Feest! We brengen onze inwoners samen met een mooi muzikaal programma en vieren het feest van de Vlaamse Gemeenschap. En dit met een mooi financieel duwtje in de rug vanwege de Vlaamse overheid. We brengen tevens onder de aandacht dat op 11 juli geen geld in de parkeermeters dient gestoken te worden.

Boerkiniverbod in het zwembad van Breeven

Wij keuren het dragen van een boerkini in ons openbaar zwembad af en zijn voorstander van een gemeentelijk verbod. Het is een symbool van ongelijkheid tussen man en vrouw, zelfs wanneer die vrijwillig gedragen wordt. Er bestaat een enorme sociale druk onder jongeren om de hoofddoek te dragen, we zien hetzelfde verschijnsel in de steden met de bourkini. Door een verbod vermijden we dat meisjes en vrouwen onder druk van geloofsgenoten zich verplicht voelen dit te dragen of dat er in een volgende fase de vraag komt voor gescheiden zwemmen.